Ontstekingsreacties bij gebruik hart-longmachine eenvoudig te bestrijden

Array

Bij een hartoperatie waarbij gebruik wordt gemaakt van de hart-longmachine, bijvoorbeeld een bypass-operatie, vindt een ontstekingsreactie plaats in het lichaam. Het enzym alkalische fosfatase is een effectief tegengif bij deze ontstekingen, concludeert promovenda Suzanne Kats. Zij onderzocht een methode om deze ontstekingsreacties terug te dringen en promoveert op 25 november aan de Universiteit Utrecht. Suzanne Kats is cardio-thoracaal chirurg in Maastricht.

De ontstekingsreactie wordt veroorzaakt door beschadigingen van bloedcellen door contact van deze cellen met de hart-longmachine en door een tekort aan doorbloeding van bijvoorbeeld de darmen tijdens het gebruik van de hart-longmachine. Hierdoor kan endotoxine, een gifstof uit de celwand van bacterien vrijkomen. Het enzym alkalische fosfatase wordt al langer bestudeerd om ontstekingen te bestrijden, bijvoorbeeld bij reuma en bloedvergiftiging. Kats onderzocht de toepassing van deze stof bij hartchirurgie.

 

Afname ontstekingsreacties
Kats: “Via een infuus werd het enzym toegediend aan menselijke patienten die een bypass-operatie ondergingen waarbij gebruik werd gemaakt van de hart-longmachine. Het aantal ontstekingsreacties nam duidelijk af en er waren geen nadelige bijwerkingen.” Een opmerkelijk neveneffect van de behandeling met alkalische fosfatase is het spontaan vrijkomen van hetzelfde enzym in het lichaam, zeer waarschijnlijk vanuit de lever. “Dit proces moet nog verder onderzocht worden”, geeft Kats aan. “Nader onderzoek zal ook moeten uitwijzen of alkalische fosfatase de complicaties van meer complexe hartchirurgische operaties kan beperken.”

One medicine, One health
Diergeneeskunde en humane geneeskunde zijn disciplines die zich steeds meer op het gemeenschappelijke terrein ‘one medicine, one health’ begeven, vanuit het inzicht dat de gezondheidszorg voor mensen en voor dieren onlosmakelijk met elkaar verweven is en om een gezamenlijke aanpak van problemen vraagt. In dit kader wordt er ook aan de faculteit Diergeneeskunde onderzoek gedaan dat niet strikt beperkt is tot de gezondheid en het welzijn van dieren, maar ook van mensen.

Utrecht Life Sciences
Dit onderzoek valt binnen het thema ‘Public Health’ van Utrecht Life Sciences, een samenwerkingsverband tussen de verschillende instellingen en bedrijven die zich in de regio Utrecht bezig houden met life sciences.

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen