Geneesmiddel voor eczeem komt dichterbij

Array

Een giststam die te maken heeft met huidontstekingen, zoals eczeem, kan vernietigd worden met behulp van bepaalde peptiden. Deze ontdekking kan leiden tot een nieuw geneesmiddel voor huidaandoeningen met een ontstekingscomponent.

Zo’n 20 procent van de kinderen heeft last van atopisch eczeem. Vaak groeien ze er over heen, maar 7 procent van de volwassenen houdt deze huidaandoening. De huidontsteking gaat gepaard met een jeukende, droge, schilferende huid.

Gist
De oorzaak van eczeem is niet bekend, maar een van de triggers is een gist genaamd malassezia sympodialis. Deze gist leeft ook op gezonde huid, maar bij mensen met eczeem kan hij makkelijker in de kapotte huid dringen, wat ontstekingen veroorzaakt. Onderzoekers van het Zweedse Karolinska Institute vonden zes anti-microbiele peptiden (ketens van aminozuren) die de gist vernietigen, maar de huidcellen met rust laten.

Veelbelovend
“Er is nader onderzoek nodig voordat deze peptiden bij mensen gebruikt kunnen worden. Maar de combinatie van de gistdodende werking en de veiligheid voor de huid is veelbelovend. We hopen dat we deze peptiden in de toekomst kunnen gebruiken om atopisch eczeem te verminderen.”, aldus onderzoeker Tina Holm.

Bron: Nu nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen