Afslag Twente – e-Health observaties

0
217

Tijdens een van de workshops wordt verdiept op het gebied van telemonitoring en telehealth. Observaties wordt ingeleid door Remco Hoogendijk, Oost NV. Hoogendijk heeft van Achmea een verrassend vraagstuk geleerd, namelijk het grote gezondheidsverschil, dat laag opgeleide Nederlanders gemiddeld 6-7 jaar korter leven.

De belangrijkste stimulans voor zorgverzekaars om zorginnovatie te stimuleren is ” substitutie”. Korte termijn schadelast reductie, door middel van substitutie, daar kan een ontwikkelaar van eHealth vooral succes mee halen.

Oost NV biedt daarvoor faciliteiten door onder meer het opzetten van fieldlabs. Meer informatie daarover is te vinden via www.fieldlab.eu De kennis over eHealth is vooral te vinden via deze site. En als u innovatief bezig bent, meldt u dan aan op de innovatie gateway, www.innovationgateway.nl

Andere middelen om innovatie te stimuleren en faciliteren zijn de workshops HighWay2Health, die door het hele land gehouden worden en gefinancierd zijn vanuit Zorgverzekeraars Nederland. Het initiatief komt echter van Health Valley

Tenslotte, OostNV probeert te ondersteunen met financiering door De Meesters van de Toekomst, een forum waarop informal investeerders in contact worden gebracht met bedrijven die financiering zoeken.

Vorig artikeleHealth van Buzz naar Business
Volgend artikelVGZ introduceert Slaap Lekker-app op Androidmarkt
Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld) René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley. Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes Valpreventie2.0 In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen. De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten. Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.