Hondsdolheid is nog steeds een dodelijke ziekte

Array

Breng nooit dieren mee uit risicolanden! Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) publiceerde zopas deze waarschuwing vanwege de steeds terugkerende problemen met honden en katten die niet in orde zijn met de regelgeving op hondsdolheid en die door terugkerende vakantiegangers worden meegebracht uit landen buiten Europa.

Regelmatig keren vakantiegangers terug uit het buitenland met een hond of kat die niet in orde zijn met de Europese regelgeving en die dus hondsdolheid kunnen overdragen. Dit noemt men illegale import. Gelet op het gevaar voor een eventuele besmetting past het FAVV de voorschriften
voor de invoer van dieren uit door hondsdolheid getroffen landen altijd zeer nauwgezet toe.
Euthanasie op een illegaal geïmporteerd dier hoort tot de maatregelen.

Ter herinnering:
• In Belgie is vaccinatie tegen hondsdolheid voor honden, katten en fretten steeds VERPLICHT ten zuiden van Samber en Maas en op alle kampeerterreinen.
• Indien u op reis gaat buiten Europa, neem dan tijdig contact op met uw dierenarts en met de provinciale controle-eenheid van het FAVV in uw buurt.

Hondsdolheid is een infectieziekte veroorzaakt door een virus en die kan worden overgedragen van dieren op mensen. Dit wordt een zoönose genoemd. Zodra er symptomen zijn is hondsdolheid bij mens en dier altijd dodelijk. Wereldwijd sterven hierdoor jaarlijks 50.000 mensen.

Bron: Belgische Overheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen