NZa stelt nieuwe tarieven GGZ vast

Array

Maatregelen minister uitgewerkt
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de aanwijzing van de minister over de 18.000+ maatregel en de eigen bijdrage voor tweedelijns curatieve GGZ uitgewerkt. Deze twee maatregelen maken deel uit van het pakket aan bezuinigingen dat de minister dit jaar aankondigde voor de GGZ.

In augustus stelde de NZa de release DBC GGZ 2012 vast. Na vaststelling van de release heeft de minister de NZa een aanwijzing gestuurd met extra door te voeren maatregelen. Die zijn nu verwerkt in een update van de release.

In de nieuwe release is de maatregel van de minister uitgewerkt om de tarieven voor de diagnosebehandelingcombinaties (DBC’s) van 18.000 minuten en langer vanaf 1 januari 2012 te verlagen. DBC’s in deze categorie krijgen hetzelfde tarief als DBC’s met dezelfde diagnose in de tijdsklasse van 12.000 tot en met 17.999 minuten. De instellingsbudgetten worden in lijn met deze maatregel verlaagd tot een maximum van 2% van het instellingsbudget. Aanleiding voor de aanwijzing van de minister was een motie uit de Tweede Kamer.

VWS voert per 1 januari 2012 een eigen bijdrage voor de tweedelijns curatieve GGZ in. Vier patientencategorieen zijn uitgesloten van deze maatregel: mensen die onvrijwillig op basis van de Wet BOPZ worden opgenomen, mensen die in een crisis verkeren, jeugd tot 18 jaar en patienten voor wie bemoeizorg de aanleiding tot zorg is. De NZa heeft met een aanpassing in de instructies van de DBC-registratie inzichtelijk gemaakt welke clienten worden uitgesloten van de eigen bijdrage.

In de nieuwe release is ook de eerder deze maand aangekondigde korting van 5,55% verwerkt.

bron: Ned. Zorgautoriteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen