KWO-prijs 2011 uitgereikt aan professor Jan Hoeijmakers

Array

Dit is een origineel bericht van KWF Kankerbestrijding
Vandaag wordt in de Stadsgehoorzaal in Leiden de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs 2011 uitgereikt aan prof.dr. Jan Hoeijmakers, hoogleraar Moleculaire Genetica aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Hij ontvangt deze belangrijke subsidieprijs van KWF Kankerbestrijding voor zijn plannen voor baanbrekend kankeronderzoek. Prof. Hoeijmakers hoopt over vijf tot tien jaar met nieuwe behandelmethoden te komen voor prostaat- en blaaskanker, waardoor de ziekte teruggedrongen en in sommige gevallen geheel genezen kan worden.

Zijn onderzoek berust op het feit dat elke cel continu fouten in het DNA herstelt. Vaak maken kankercellen gebruik van andere reparatiemechanismen dan normale cellen. Hierdoor zijn ze herkenbaar en ontstaan er aangrijpingspunten om ze te vernietigen. Prof. Hoeijmakers, bij een breed publiek bekend als ‘ouderdomsprofessor’, is een groot expert op het gebied van DNA-herstel.

Het onderzoeksprogramma
Het DNA in lichaamscellen wordt voortdurend beschadigd door factoren zoals UV-straling en gifstoffen. Die beschadigingen kunnen leiden tot fouten in het DNA (mutaties). Gelukkig kunnen mutaties in het DNA gerepareerd worden. Bij kankercellen zijn sommige reparatiesystemen echter beschadigd, waardoor kankercellen niet goed kunnen reageren op schade aan het DNA. Prof. Hoeijmakers gaat met deze KWO-prijs dan ook op zoek naar het verschil tussen normale en kankercellen, zodat het mogelijk wordt de kankercellen te herkennen en selectief te treffen en het gezonde weefsel intact te laten.

Het onderzoek omvat:
– een analyse van een groot aantal tumorsamples om beter te begrijpen hoe DNA-schaderespons bij prostaat- en blaaskanker werkt en welke defecten daarin optreden;
– het ontwikkelen van nieuwe methoden om met behulp van nog levend tumorweefsel vast te stellen of er een defect in de DNA-schaderespons optreedt en zo ja welk;
– nieuwe behandelingen ontwikkelen die selectief de tumor doden en het gezonde weefsel (nagenoeg) ongemoeid laten. Dit biedt mogelijk ook nieuwe aanknopingspunten voor preventie bij personen met een erfelijke gevoeligheid voor prostaat- en blaaskanker.

De KWO-prijs
KWF Kankerbestrijding introduceerde de Koningin Wilhelmina onderzoeksprijs in 2007 om toponderzoekers in staat te stellen vijf tot zes jaar multidisciplinair onderzoek te verrichten in de strijd tegen kanker. De KWO-prijs – een geldbedrag van 2 miljoen euro – is de bekroning voor internationaal gerenommeerde wetenschappers in de oncologie die een uitmuntend onderzoeksprogramma hebben ingediend op het gebied van kanker. De selectie van onderzoeksprogramma’s is gebaseerd op advies van de Wetenschappelijke Raad van KWF Kankerbestrijding en (inter)nationale deskundigen.

Prof. Hoeijmakers: “De KWO-prijs is een bijzondere erkenning van het werk van ons team. Maar vooral geeft deze prijs bijzondere mogelijkheden om nieuw onderzoek te gaan doen dat anders niet mogelijk was geweest, omdat we er niet voldoende financiering voor zouden hebben. Ik prijs mij gelukkig dat ik in een tijd leef waarin we dit soort research kunnen doen. Er is nog zoveel te bereiken.”

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen