Koers op concentratie van klinische zorg en zorginnovatie

Array

GGZ-kliniek Boxmeer sluit in 2012; continuïteit van polikliniek en deeltijdzorg is gewaarborgd
Bezuinigingsmaatregelen in de GGZ en een visie op zorg, passend in landelijke ontwikkelingen, hebben GGZ Oost Brabant doen besluiten de geplande nieuwbouw op de Health Campus Boxmeer niet te realiseren. Daarnaast is besloten de klinische voorziening aan de Loerangelsestraat in Boxmeer in de loop van 2012 te sluiten. De polikliniek, de zorg in de wijk en deeltijdzorg blijven in de regio Boxmeer beschikbaar; de klinische zorg wordt geconcentreerd in de bestaande klinieken van GGZ Oost Brabant in Helmond en Oss.

De overheidsmaatregelen om met ingang van 2012 de tarieven voor verblijf in de Zorgverzekeringswet (ZvW) te reduceren met ongeveer 16% maakt de exploitatie van een klinische afdeling in de regio Boxmeer financieel niet langer haalbaar. Daarnaast is een belangrijke overweging om binnen het totale werkgebied van GGZ Oost Brabant de klinische zorg bovenregionaal te concentreren in de bestaande klinieken in Oss en Helmond.

 

Continuïteit van zorg
“Wij vinden het van groot belang dat de continuïteit van zorg voor inwoners van de regio Boxmeer is gewaarborgd”, zegt Fred Pijls, directeur van GGZ Land van Cuijk en Noord-Limburg onder welke naam GGZ Oost Brabant in deze regio opereert. “We blijven de zorg op de polikliniek, in de wijk en via deeltijdzorg voor alle leeftijdsgroepen bieden. De klinische zorg gebeurt in de toekomst geheel buiten deze regio, met uitzondering van de zorg voor ouderen met psychische problemen. Hiervoor wordt samen met Pantein een plan ontwikkeld. ”

Ondanks dat de klinische zorg niet meer in de regio Boxmeer wordt aangeboden, staat GGZ Oost Brabant in voor de continuïteit van zorg van polikliniek, deeltijd en klinische zorg. Pijls: “Dat bereiken we enerzijds door voor de klinische (crisis)opnames ketenafspraken te maken binnen de GGZ Oost Brabant in Helmond en Oss en met omliggende GGZ-organisaties. Anderzijds door vanuit de herstelvisie (eigen regie van de client, kwaliteit van leven) met een nieuwe manier van werken meer zorg in de wijk aan te bieden, en door zorginnovatie (bijvoorbeeld crisisopname thuis).”

Plannen
Clienten en hun naasten, medewerkers, verwijzers en ketenpartners worden momenteel op de hoogte gesteld van de beslissing. Het voorgenomen besluit van de Raad van Bestuur van GGZ Oost Brabant wordt ter advisering voorgelegd aan de Ondernemingsraad en Clientenraad. Een definitief besluit wordt in februari 2012 verwacht.

In januari worden plannen uitgewerkt om de sluiting van de kliniek in de loop van 2012 uit te voeren en de afspraken rondom de continuïteit van zorg vast te leggen. De huidige ggz-locaties Loerangelsestraat en Irenestraat in Boxmeer en Europaplein in Gennep blijven tot die tijd in gebruik. Samen met Pantein wordt bekeken hoe de zorg voor ouderen met psychische problemen goed kan worden georganiseerd.

Medewerkers

Bij de kliniek in Boxmeer werken circa 47 medewerkers in verschillende disciplines. In de maand januari wordt met hen gesproken over de mogelijkheden van in- of externe herplaatsing. Leidend hierbij is het doorlopend sociaal plan van de GGZ Oost Brabant.

De kliniek in Boxmeer blijft tot aan de sluiting – voorzien tussen februari en juli 2012 – open.

GGZ Oost Brabant
GGZ Oost Brabant is een onderneming voor geestelijke gezondheidszorg, met locaties in ondermeer Boekel, Boxmeer, Rosmalen, Helmond, Oss, Rosmalen, Uden en Veghel. Er werken in totaal ruim 2.400 medewerkers.

Clienten van de ggz kampen met psychische en psychiatrische problemen, uiteenlopend van bijvoorbeeld ADHD en autisme bij kinderen en jeugdigen, persoonlijkheidsproblemen en trauma’s bij volwassenen tot dementie en depressie bij ouderen.

Bron: ggzoostbrabant.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen