Video helpt patiënt met onbegrijpelijke bijsluiter

Array

Veel patienten snappen medische bijsluiters niet  *Eerste video-uitleg voor bijsluiter gelanceerd *
Biofarmaceutisch bedrijf AstraZeneca gaat video-uitleg geven bij bijsluiters. Vanaf vandaag kunnen patienten die een bepaald geneesmiddel tegen kanker voorgeschreven gekregen hebben, toegang krijgen tot een website waar video’s staan met uitleg over het geneesmiddel. Video’s voor andere geneesmiddelen van AstraZeneca zullen volgen. Het is de eerste keer in Nederland dat dergelijke video’s ingezet worden om de inhoud van medische bijsluiters begrijpelijk te maken. Uit eerder onderzoek blijkt dat veel patienten bijsluiters niet begrijpen.

De video’s zijn een aanvulling op de bijsluiters van de medicijnen. Het taalgebruik van deze teksten wordt bepaald door Europese en Nederlandse registratie-autoriteiten. Medicijnfabrikanten mogen niet van deze teksten afwijken. Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de uitleg in de bijsluiters veel te ingewikkeld is voor de meeste patienten.

Ook zijn de moeilijk te begrijpen bijsluiters al lange tijd een doorn in het oog van de politiek. In mei van dit jaar gaf Minister Schippers van VWS in reactie op Kamervragen van toenmalig CDA-kamerlid Dr. Janneke Schermers al aan dat zij binnen de bestaande wetgeving wil kijken hoe bijsluiters verbeterd kunnen worden, bijvoorbeeld door het aanbieden van additionele informatie. Schermers is dan ook blij dat nu het voortouw wordt genomen met video-content. “Dit is zeker een waardevolle en creatieve mogelijkheid om goed gebruik van medicatie te bevorderen”.

De video’s van AstraZeneca worden aangeboden via een website van het geneesmiddel. Met een speciale QR-inlogcode hebben patienten toegang tot de video’s. In de video’s wordt door een arts en verpleegkundige uitgelegd hoe het medicijn werkt, hoe je het moet innemen, welke bijwerkingen kunnen optreden en hoe je het beste met deze bijwerkingen om kunt gaan. De website is tevens geschikt gemaakt voor smartphones en tablets.

AstraZeneca heeft gekozen voor videocontent aangezien dit past bij het groeiend gebruik van mobiele toepassingen als smartphones en tablets. Ook wil AstraZeneca met de video’s de drempel voor patienten verlagen om de informatie van de bijsluiter tot zich te nemen. Video-uitleg bij bijsluiters voor andere medicijnen van AstraZeneca volgen.

Recente artikelen