Patienten krijgen stem bij bouwen gezondheidscentrum

Array

Patienten in IJsselmuiden hebben meegedacht over het op- en inrichten van een gezondheidscentrum in hun woonplaats. ‘Het is uniek, dat wijkbewoners zelf een stem hebben bij het vastellen van onder meer het aanbod van zorg en hoe die zorg moet worden vormgegeven,’ zegt de projectleider Jan-Willem Mulder van de NPCF.

Dat wijkbewoners invloed uit kunnen oefenen op de zorg vanuit hun vraag, maakt onderdeel uit van het project ‘Clienten Bouwen mee aan Gezondheidscentrum’. Wijkbewoners geven aan wat zij belangrijk vinden in dat zorgaanbod, de organisatie ervan en in de inrichting van het Gezondheidscentrum. Dit overleggen ze met de zorgverleners in de wijk en zo komt er een gezondheidscentrum dat voldoet aan de vraag van de wijk. In IJsselmuiden is op deze manier een nieuw gezondheidscentrum ontstaan. Het gezondheidscentrum is onderdeel geworden van Het Kulturhus.

Ondersteuning voor clienten
In het project ‘Clienten Bouwen mee aan Gezondheidscentrum’ werken clienten en zorgverleners samen aan de zorg vanuit nieuw opgezette gezondheidscentra. Eerder is het project al opgestart in Axel (Zeeuws Vlaanderen) en Enschede. De NPCF werkt in deze projecten samen met met regionale Zorgbelangorganisaties.

Als het centrum er is, blijven patienten een stem houden. Bijvoorbeeld via een vervolgtraject van ‘Door Clienten Bekeken’, een ander project van de NPCF.

bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen