Zelfmeten leidt tot halvering risico op trombose

Array

 Lancet publicatie onderschrijft beter controle door zelfmanagement
The Lancet publiceert deze maand een meta-analyse van 11 studies1) die aantoont dat mensen die zelf hun stollingswaarde controleren, hun risico op trombose met de helft verkleinen. In de grootschalige studie werd het effect van zelfmeten op het risico op trombose gemeten en vergeleken met mensen die hun bloed via een armprik laten controleren door een zorgverlener. De zelfmeters bleken maar liefst 49% minder risico te lopen op trombose.

Van alle trombosepatienten in Nederland, meet slechts 10% zelf de stollingswaarde van het bloed. Dit gebeurt onder begeleiding van de trombosedienst. Het onderzoek in The Lancet (n= 6417)bevestigt de veiligheid en betrouwbaarheid van het zelfmeten ten opzichte van de reguliere controle. Deze onderzoekresultaten zijn in lijn met eerdere conclusie van het Medisch Jaarverslag van de Federatie Nederlandse Trombosediensten2) (FNT).

 

Van oudsher worden Nederlandse patienten die anti-stollingsmedicatie gebruiken zeer regelmatig gecontroleerd bij de trombosedienst. Dit is noodzakelijk om de juiste dosering van medicatie te bepalen: teveel bloedverdunners geeft risico op bloedingen, te weinig verhoogt juist de kans op een stolsel wat kan leiden tot bijvoorbeeld trombose. Naast het feit dat zelfmeters veel minder vaak een trombose hebben, neemt het aantal bloedingen als gevolg van de antistollingsmiddelen niet toe, zo blijkt uit het artikel in The Lancet.

 

In de meta-analyse werd de data van 11 studies uit Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje, Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk met elkaar vergeleken. Uit de analyse bleek dat, in vergelijking met patienten in de controlegroep (niet zelfmeten), patienten die zelfmeten bijna 50% minder kans hebben op een zogenaamd trombo-embolie. Een trombo-embolie is een verstopping van kleine slagaderen en haarvaten door een (deel van een) bloedstolsel, dat zich vormt op en vastzit aan de beschadigde binnenkant van het bloedvat. Hierdoor is de bloeddoorstroming verminderd of zelfs helemaal gestopt. Dat kan afhankelijk van de locatie ernstige gevolgen hebben voor de patient.

Bron: Roche

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen