Catharina Ziekenhuis krijgt pluim voor vruchtbaarheidszorg

Array

Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, heeft het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven een Pluim toegekend. Met het uitdelen van pluimen maakt Freya inzichtelijk welke klinieken voldoen aan de kwaliteitscriteria van de vereniging.

De pluimen zijn onderdeel van de Monitor Fertiliteitszorg die Freya eind vorige week heeft gelanceerd. Met deze online applicatie wordt de kwaliteit van de vruchtbaarheidszorg in Nederland in kaart gebracht. Aan de hand van de monitor kunnen patienten een weloverwogen keuze maken voor het ziekenhuis waar zij behandeld willen worden. De applicatie is te bekijken op http://www.freya.nl.
Instellingen komen in aanmerking voor de Pluim wanneer zij aan minimaal acht van de elf criteria voldoen. Daarbij zijn er twee ‘must-haves’ benoemd: in ieder geval moet voldaan zijn aan het verstrekken van goede informatie en de vruchtbaarheidsbehandelingen moeten zeven dagen per week kunnen plaatsvinden. Criteria voor goede fertiliteitzorg zijn verder onder meer het aanbieden van psychosociale ondersteuning en het niet onnodig herhalen van bepaalde belastende onderzoeken. Het Catharina Ziekenhuis voldoet ruimschoots aan de gestelde criteria.

 

Trots op erkenning
De medewerkers van de afdeling IVF van het Catharina Ziekenhuis zijn trots op de erkenning van Freya. “Het is goed om te weten dat de patienten zelf aangeven prettig behandeld te zijn in ons ziekenhuis. Daar streven we ook altijd naar. Zo hebben we sinds enkele maanden ruimere spreekuren. We beginnen om half acht en gaan op enkele avonden in de week tot 20.00 uur door. We krijgen hierop zeer positieve reacties,” aldus Doreth Zeventer, afdelingsmanager IVF.

 

Het IVF-laboratorium is inmiddels ook begonnen met het vitrificeren van eicellen. Vitrificatie is een nieuwe techniek waardoor het nu mogelijk is om eicellen in te vriezen. In 2011 heeft het ministerie van Volksgezondheid het IVF-laboratorium toestemming gegeven voor het invriezen van eicellen met behulp van deze nieuwe techniek. Afgelopen week is het eerste embryo teruggeplaatst wat is ontstaan uit een gevitrificeerde eicel.

 

Freya
Verminderde vruchtbaarheid treft één op de zes paren. Dat wil zeggen dat zij niet binnen een jaar zwanger raken. Na een doorverwijzing van de huisarts volgt het Orienterend Fertiliteitsonderzoek (OFO) en kan – afhankelijk van de diagnose – een behandeling gestart worden. Freya is de patientenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Zij ondersteunen paren met een onvervulde kinderwens in alle stadia: van het moment van uitblijven van een gewenste zwangerschap, tijdens het behandelproces en de fase daarna, met of zonder kinderen.

 

De monitor Fertiliteitzorg is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het onderzoeksbureau MediQuest. Daarnaast hebben de diverse beroepsgroepen die betrokken zijn bij fertiliteit hun medewerking verleend aan de totstandkoming van deze monitor.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen