Nieuwe voorgalerij van het Museum voor Anatomie en Pathologie UMC St Radboud feestelijk geopend

Array

De nieuwe voorgalerij van het Museum voor Anatomie en Pathologie van het UMC St Radboud is  maandagavond 16 januari feestelijk geopend. Anna Enquist was te gast, zij werd geïnterviewd door drs. Cathy van Beek, lid van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud. Het onderwerp van het interview was geneeskunde en literatuur.  Anna Enquist sprak bij Radboud Reppen en Roeren, dat in het teken stond van geneeskunde en literatuur. Radboud Reppen en Roeren is een initiatief van de Personeelsvereniging Radboud. Deze bijzondere uitvoering kwam tot stand in samenwerking met de afdeling Anatomie en de Steunstichting Vrienden van het Museum voor Anatomie en Pathologie.

Enquist heeft in haar laatste boek De Verdovers (oktober 2011) als decor de academische werelden van anesthesiologie, chirurgie en psychiatrie het opwindende decor voor een intrigerende en spannende “doktersroman”. Ook prof. Harry Bekkering, emeritus hoogleraar Taal en Cultuurstudies RU, interviewde Anna Enquist. Hij nam de literaire facetten van het boek voor z’n rekening. Na de officiele opening van de voorgalerij presenteerden conservator Joop van der Straaten en dichter Noud Bles op luchtige wijze een nieuw boekje over het museum, getiteld WIE IK BEN, portret van een mensenleven. Het geeft een informatief, aanschouwelijk en poetisch beeld van het menselijk bestaan. Deze presentatie kreeg een muzikale omlijsting van Carla van Spaendonck op piano en Hans Berger op cello.

Anna Enquist deed in het Amsterdamse VUmc op de afdeling anesthesiologie uitgebreid research voor dit boek. De nieuwe roman van Anna Enquist is gecomponeerd in sonatevorm: expositie, doorwerking, reprise, coda. Voor dit boek heeft Enquist deelgenomen aan het project ‘Schrijver op de afdeling’ van het VU Medisch Centrum. Zij koos voor het meelopen op de afdeling anesthesiologie. Een familieroman, die tegelijk speelt met het genre van de doktersroman, is hieruit voortgekomen. Een psychiater, die zijn vrouw verloren heeft, hervat zijn praktijk en krijgt een student in leertherapie. Die student komt later in stage bij de zus van de psychotherapeut, een anesthesiologe. De disciplines van doorvoelen en benoemen versus verdoven komen tegenover elkaar te staan. Benaderwijze van de omgang met leed en pijn worden neergezet binnen een familie en relatie constellatie – er is een overmaat aan familieleed. Professionaliteit wordt met voeten getreden doordat mensen de grenzen van het particuliere overschrijden. Een opvallend licht geschreven roman, ondanks veel medisch jargon, met een zware thematiek, die zicht geeft in de medische wereld.  De verdovers is een onvervalste maar ook onconventionele doktersroman. Over de ongrijpbaarheid van onze driften en verlangens en over de vraag wat wij moeten doen met onze trauma’s: wegstoppen en verdoven of voelbaar maken en naar de oppervlakte laten komen.

De  vandaag geopende nieuwe voorgalerij is ontworpen door Corrie Kuijs en Jan-Wieger van den Berg en biedt plaats aan nieuwe onderdelen, zoals een digitale ‘bladerbare’ uitvoering van de Anatomische Atlas van Albinus. Deze atlas lag jarenlang opgeborgen in een kluis. De collectie is verder uitgebreid met een torso opgebouwd uit preparaten, een verhoogd Ecorché (beeld), drieling foetussen, ingezoomde botstructuren en darmwand en een lenzenspel met corrosie preparaten.

De collectie van het Museum voor Anatomie en Pathologie is voor een belangrijk deel opgebouwd sinds 1953 door de eerste conservator van het museum, Jan Fellinger, onder leiding van de toenmalige hoogleraar in de anatomie, professor Dr. H. J. Lammers. De collectie van het museum bestaat uit twee delen: de collectie Anatomie en de collectie Pathologie. De collectie omvat preparaten en modellen met de daarbij behorende documentatie voor eenieder die geïnteresseerd is in de bouw en ontwikkeling van het menselijk lichaam. Er is een museumgids beschikbaar die de collectie Anatomie beschrijft. De studiezaal Pathologie is niet toegankelijk voor het algemeen publiek: alleen mensen die een medische of paramedische opleiding volgen of gevolgd hebben worden toegelaten.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen