Gehoorbeschadiging tijdens uitgaan voorkomen

Array

Een groeiende groep jongeren loopt tijdens het uitgaan ernstige gehoorbeschadiging op. Daar zou nu verandering in moeten komen, omdat discotheken vanaf 1 december 2011 een Oorveilig keurmerk kunnen krijgen.

Steeds meer muziekliefhebbers lopen permanente gehoorschade op. Ruim 80 procent van het uitgaanspubliek heeft na een avond stappen last van een piep in de oren en een zelfde aantal vindt het geluid in muzieklocaties te hard staan. Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen heeft de Nationale Hoorstichting in samenwerking met Club Judge en BLOEI het Oorveilig-project opgezet.

“Uit onderzoek is gebleken dat jaarlijks ongeveer 20.000 stappers last hebben van de piep. Wat je heel erg merkt is dat heel veel discotheken en clubs op een redelijk goed niveau zitten, maar eigenlijk is het allemaal net een tikkie te hard. Wat wij uiteindelijk het liefst willen als keurmerk zijnde, is dat de clubs het niveau dB omlaag brengen en dat doet club Air als eerste. 103 dB, dat is dus de max.” aldus Joel Goudsmit, initiatiefnemer keurmerk.

Behalve het omlaag brengen van het niveau dB is er een andere mogelijkheid om gehoorbeschadiging te voorkomen: oorpluggen. Uiteraard zijn er normen voor dit persoonlijke beschermingsmiddel.

Normen voor gehoorbescherming
De technische eisen waaraan oorproppen moeten voldoen, zijn vastgelegd in de technische norm NEN-EN 352-2 ‘Gehoorbeschermers – Algemene eisen
– Deel 2: Oorproppen’. De norm beschrijft de constructie, het ontwerp, de uitvoeringseisen en gebruikersinformatie voor oorpluggen. De norm specificeert ook de geluidsvermindering van de oorpluggen. Voor de bepaling van de geluidsverzwakking geldt de internationale norm ISO 4869-1 en voor het berekenen van de geluidsverzwakking ISO 4869-2.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Een overzicht van de huidige normen voor persoonlijke beschermingsmiddelen staat beschreven in het artikel: Overzicht normen persoonlijke beschermingsmiddelen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen