Meer fietsongelukken met kinderen

Array

Het aantal kinderen dat gewond raakt door een ongeval op de fiets is de afgelopen vijf jaar flink gestegen.
Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Consument en Veiligheid donderdag presenteert op het eerste Nationaal Congres Kinderveiligheid dat in Utrecht plaatsvindt.

In ruim 80 procent van de gevallen gaat het om eenzijdige ongevallen. Deze zijn volgens de stichting grotendeels te wijten aan het feit dat kinderen hun aandacht niet bij het verkeer hebben doordat ze op de fiets bellen, gamen of chatten.

In de periode 2006-2010 meldden gemiddeld per jaar 14.000 kinderen tot en met 12 jaar zich na een fietsongeval bij de spoedeisende hulp. Van hen werden zo’n 2000 ook in het ziekenhuis opgenomen. De meeste gewonden vallen onder kinderen van rond de 4 jaar en rond de 12 jaar.

Letsel aan hoofd
Kinderen worden het vaakst in het ziekenhuis opgenomen met letsel aan hoofd of hals, zoals een hersenschudding. Het aantal dodelijke verkeersongevallen onder kinderen daalde in deze periode met een derde.

Wel blijven fietsongevallen de voornaamste reden van de gemiddeld 20 kinderen die per jaar in het verkeer overlijden. De helft van de kinderen is overleden aan traumatisch hersenletsel.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen