Slaapgebrek maakt hersenen hongerig

Array

Na een slapeloze nacht wordt een bepaald hersengebied extra geactiveerd. Dit gebied wakkert je hongergevoel aan.
Na een nacht slecht slapen, heb je de volgende dag daarom meer trek. Dit melden onderzoekers van de Zweedse Uppsala University.

De onderzoekers lieten vrijwilligers op verschillende dagen naar afbeeldingen van eten kijken terwijl ze in een fMRI-scanner lagen. Ze vergeleken de hersenactiviteit op dagen dat de proefpersonen uitgeslapen waren met hun hersenactiviteit op dagen na een slapeloze nacht.

“Na een doorwaakte nacht vertoonden de proefpersonen veel activiteit in een hersengebied dat te maken heeft met het verlangen om te eten.

Aankomen
Onze resultaten kunnen mogelijk verklaren waarom weinig slapen op de langere termijn je risico op aankomen verhoogt. Om een stabiel en gezond gewicht te behouden, kan het daarom belangrijk zijn om elke nacht zo’n acht uur te slapen”, aldus Christian Benedict.

In een eerdere studie toonden de onderzoekers al aan dat één nacht wakker blijven ervoor zorgt dat je de volgende dag minder energie verbruikt. Dit onderzoek laat zien dat je van slaapgebrek ook nog honger krijgt. Hoeveel je slaapt beïnvloedt dus hoe je tegen voeding aankijkt.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen