Nieuwe nanodeeltjes leveren medicijnen af in bloedvaten van een tumor

Array

Om te groeien hebben tumoren hun eigen bloedvatenstelsel nodig. Kleine stukjes RNA (siRNAs) kunnen genen in bloedvaten die betrokken zijn bij de vorming van nieuwe vaten uitschakelen, maar daarvoor moeten ze eerst wel in de cellen van de bloedvaten worden afgeleverd. Pieter Vader beschrijft in zijn proefschrift de ontwikkeling van twee verschillende afleversystemen.

De promovendus maakte een polymeer dat siRNA kan verpakken tot nanodeeltjes en daarmee het siRNA beschermt tegen afbraak in het lichaam en ook in cellen af kan leveren. Hij laat hierbij zien dat met dit systeem actieve genen in celculturen kunnen worden uitgeschakeld. Verder ontwikkelde hij vetbolletjes die hetzelfde doen, maar bovendien een ‘antenne’ meedragen die specifiek herkend wordt door de cellen van bloedvaten in tumoren, wat uiteindelijk leidt tot opname van de bolletjes door deze cellen. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of deze systemen ook in het lichaam hun werking uitoefenen en of dit uiteindelijk kan leiden tot betere kankertherapie.

Datum en tijd:23/1/2012 12:45
Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus:Pieter Vader
Faculteit:Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift:Delivery systems for siRNA: Towards targeted inhibition of tumor angiogenesis
Promotor 1:Prof. dr. G. Storm
Promotor 2:Prof. dr. J.F.J. Engbersen
Copromotor 1:Dr. R.M. Schiffelers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen