Artsen indicatie & advies en notarissen werken samen aan medische verklaring wils(on)bekwaamheid.

Array

Op 19 januari 2012 hebben de voorzitters van de Vereniging van Indicerende en adviserende Artsen (VIA), de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) en  de commissie Bewind en Familie van het Landelijk Overleg Voorzitters Civiele en Kantonsectoren (LOVCK) een convenant ondertekend betreffende hun samenwerking rondom de medische verklaring wils(on)bekwaamheid.

Medische beoordeling wilsbekwaamheid
Notarissen stellen voor hun clienten allerhande rechtsgeldige akten op. Zij moeten hierbij overtuigd zijn van de wilsbekwaamheid van de client voor wie zij de akte opstellen. Als daarover twijfel bestaat is een geneeskundig oordeel gewenst. Hiervoor was tot op de dag van vandaag geen goede regeling. Immers een behandelend arts kan vanwege de vertrouwelijke relatie met de patient geen uitkomst bieden. Vanaf nu behoort dit probleem echter tot het verleden. EPN (Vereniging van Estate Planners in het Notariaat) en de VIA (Vereniging van Indicerende en Adviserende Artsen) hebben het initiatief genomen om – in aanvulling op het Stappenplan van de Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie – te komen tot een gezamenlijk protocol ‘Beoordeling wilsbekwaamheid’. Het voorliggende protocol zal gedurende een pilotperiode van drie maanden worden getoetst en daar waar nodig verder worden vervolmaakt. Vervolgens zal een scholing ontwikkeld worden voor de adviserende en indicerende artsen werkzaam in het domein Zorg, Wonen en Welzijn. De VIA zal een register aanleggen van die artsen die de voor deze beoordeling noodzakelijke scholing hebben doorlopen.
Hiermee is nu geregeld dat een deskundig, onafhankelijk arts – niet zijnde een behandelaar -, aan de hand van dit protocol de client van de notaris kan onderzoeken en beoordelen. De bevindingen worden gewogen en verwerkt tot een medische verklaring over wils(on)bekwaamheid ten behoeve van het notariele proces.


Onafhankelijk medisch oordeel

De VIA is de wetenschappelijke beroepsvereniging van indicerende en adviserende artsen, werkzaam in het domein Zorg, Wonen en Welzijn. Deze artsen werken op het terrein van de publieke gezondheid en zijn onafhankelijk. Zij hebben geen belang bij de uitkomst van hun medische beoordeling. Hun werkterrein loopt uiteen van het advies uitbrengen over noodzakelijke zorg in het kader van de AWBZ, (gemeentelijke) voorzieningen zoals verstrekt worden in het kader van de WMO, Bijzondere Bijstand, WWB, gehandicaptenparkeerkaarten, sociaal medische indicatie kinderopvang,  en medische verhuisurgentie, tot medische toets Inburgering.

De VIA maakt deel uit van de Koepel van Artsen Maatschappij en Gezondheid (KAMG) de beroepsvereniging van artsen Maatschappij en Gezondheid. De KAMG is federatiepartner is van de KNMG.

Bron: Koepel Artsen Maatschappij en Gezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen