Bas Bloem Nijmegenaar van het jaar

Array
Bas Bloem, hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen aan de Radboud Universiteit, is maandagavond uitgeroepen tot Nijmegenaar van het jaar. Bloem heeft de eretitel te danken aan zijn inzet om patienten een actieve rol te geven bij hun eigen zorg. De prijs is bedoeld voor Nijmegenaren die iets bijzonders hebben gepresteerd.

In oktober 2011 werd Bloem ook al uitgeroepen tot Nationale Zorgheld 2011, door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bloem is medeoprichter van ParC, ParkinsonNet en MijnZorgnet. Het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) biedt Parkinsonpatienten een multidisciplinaire beoordeling, waarbij het zorgteam helemaal is afgestemd op de wensen van de patient en zijn omgeving. Het specialistische netwerk ParkinsonNet omvat 65 regionale netwerken in heel Nederland. Het verbetert de kwaliteit van zorg en bespaart tientallen miljoenen euro’s. De community MijnZorgnet brengt zorgverleners en patienten online bij elkaar.

De hoogleraar kreeg de prijs uit handen van burgemeester Thom de Graaf. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in De Vereeniging. In zijn dankwoord noemde hij de uitverkiezing ‘een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg’. Dat wil zeggen: een grote rol voor de patient, een kleinere voor de dokter. ‘Nu is onze zorg nog te veel gericht om het de dokter naar de zin te maken’, zei hij.

Andere genomineerden waren homo-emancipator Clem Bongers en Adrie van Maasdijk, die zich als voorzitter van ondernemingsvereniging Hezelstraten verdienstelijk maakte voor de invoering van de alarmtoeter tegen roofovervallen. Alle Nijmegenaren konden kandidaten voordragen, de uiteindelijke selectie was in handen van een publieksjury. / Bregje Cobussen

Meer over Bloem en zijn projecten op www.ru.nl/basbloem

Bron: Radboud Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen