Psychiatrie en het Paradoxale Brein

Array

Volgens prof. dr. Roshan Cools is de psychiatrie is toe aan vernieuwing. Psychiatrische stoornissen worden veelal behandeld met geneesmiddelen die de hersenstofwisseling beïnvloeden. De effectiviteit van dergelijke behandelingen verschilt enorm. Zo heeft de ene ADHD’er baat bij Ritalin, terwijl de andere er geen of zelfs nadelige effecten van ondervindt. Deze paradox geldt niet alleen voor geneesmiddelen, maar ook voor genotsmiddelen, party- en smartdrugs.
Hoe kan het dat de één baat heeft bij bepaalde medicijnen en de ander niet? Deze vraag is tot nu toe onbeantwoord omdat behandeling wordt geïndiceerd op basis van DSM-4, waarbij ziekten worden gegroepeerd op basis van symptomen. Cools vindt dat behandeling in plaats daarvan geïndiceerd moet worden op basis van specifieke cognitieve stoornissen en aangedane hersenstructuren. Ze  illustreert  het belang van deze benadering aan de hand van een aantal paradoxale effecten van veelvoorkomende geneesmiddelen.
Biografie
Prof. dr. Roshan Cools (1975) is hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie bij het UMC St Radboud. Ze studeerde Experimentele en Neuropsychologie in Groningen en voltooide een masterstudie in Experimentele Psychologie aan de University of Cambridge. In 2003 promoveerde ze aan die laatste universiteit. Ze werkte verder als postdoctorale onderzoeker bij de University of California, Berkeley CA. Sinds 2007 is ze als Principal Investigator verbonden aan het Donders Institute for Brain, Behaviour and Cognition van het UMC St Radboud en de Radoud Universiteit.

Datum: vrijdag 27 januari 2012
Tijd: 15:45
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Spreker: mevrouw prof. dr. R. Cools
Titel oratie: Psychiatrie en het Paradoxale Brein

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen