VUmc trekt grootschalig onderzoek naar verbeterde behandeling nierpatiënt

Array

Vandaag, 31 januari 2012, was de officiele kick off van EuTRiPD, een grootschalig Europees onderzoek naar de verbetering van de behandeling van
nierpatienten door middel van peritoneale dialyse, oftewel buikspoelen. Penvoerder is VU medisch centrum, in de persoon van prof. Rob Beelen, hoogleraar celbiologie.

Meer dan 200.000 patienten in Europa lijden aan een chronische nierziekte die alleen behandeld kan worden met behulp van hemodialyse (HD) of peritoneale dialyse (PD, buikspoelen). PD heeft belangrijke voordelen boven HD: de patient heeft relatief grote bewegingsvrijheid omdat een PD-behandeling thuis, maar ook op het werk of op reis kan plaatsvinden; het is goedkoper en de mogelijkheden om behandeling met buikspoelen te verbeteren door wetenschappelijk onderzoek zijn veelbelovend.

PD-behandeling
Toch krijgt in Europa slechts 10% van de patienten een PD-behandeling, in tegenstelling tot landen als Canada, Australie en in Hong Kong. De verklaring daarvoor ligt in een tekort aan Europese nefrologen die kennis over en ervaring met deze behandeling hebben. Een goed opleidingsprogramma ontbreekt vooralsnog in Europa. Bovendien zijn er aspecten van PD die nog extra wetenschappelijk onderzoek behoeven, terwijl er te weinig geschoolde onderzoekers zijn en het ontbreekt aan voldoende Europese onderlinge samenwerking.

Multidisciplinair opleidingsprogramma
Het programma EuTRiPD biedt een multidisciplinair opleidingsprogramma voor onderzoek naar PD-behandeling. Het gaat daarbij om translationeel onderzoek,  met de nadruk op het vinden van biomarkers en interventies die helpen het buikvlies te versterken. Uiteindelijk zal dat moeten resulteren in de
ontwikkeling van betere behandelingen voor nierpatienten.

De subsidie van ? 3.2 miljoen komt uit het Europese Marie Curie ITN fonds (Brussel), waar het consortium uit 1.000 aanvragen de 8e score haalde (9.58).

Kijk op www.eutripd.eu voor uitgebreide informatie over het programma.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen