Aan het risico op kanker kan wel wat gedaan worden

Het aantal gevallen van kanker in Nederland neemt in het jaar 2030 toe met ruim 40 procent, dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is het scenario als er nu geen actie ondernomen wordt. Maar aan het risico op kanker kan veel gedaan worden, benadrukt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het risico op kanker kan met maar liefst een derde worden verlaagd door veranderingen in onze voeding en leefstijl.

Eerder deze week is bekend gemaakt dat uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) blijkt dat het aantal nieuwe gevallen van kanker in Nederland met 36 procent is toegenomen in de laatste tien jaar. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vreest dat deze ontwikkeling zich zal voortzetten als er geen actie ondernomen wordt.

Volgens kankerregistratiecijfers en bevolkingsprognoses zal het aantal gevallen van kanker in Nederland in het jaar 2030 met ruim 40 procent toenemen tot ongeveer 116.500 nieuwe gevallen per jaar. Deze schatting gaat uit van huidige risico’s op kanker voor mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieen en prognoses voor de groei en samenstelling van de bevolking in Nederland.

De verwachte stijging van het aantal gevallen van kanker kan grotendeels toegeschreven worden aan de vergrijzing. Kanker ontstaat niet van de ene op de andere dag. Er gaat een lang proces aan vooraf dat jaren of zelfs tientallen jaren kan duren. Kanker is een ziekte die zich meestal pas op latere leeftijd openbaart, hoewel steeds meer jonge mensen te maken krijgen met deze ziekte.

Maar dit zorgwekkende scenario is niet onvermijdelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat slechts in 5 tot 10 procent van kankergevallen erfelijkheid en genetische afwijkingen een rol spelen. Voeding en leefstijl hebben een grotere impact op het risico op kanker. Zo kan een gezond voedingspatroon, een gezond gewicht en voldoende lichaamsbeweging het risico op kanker met maar liefst een derde verlagen. Daarnaast is het belangrijk om niet te roken. Hoe eerder mensen gezonde keuzes beginnen te maken in hun voeding en leefstijl, hoe groter hun kans op een toekomst vrij van kanker.

Zaterdag 4 februari is het Wereld Kanker Dag, een initiatief van de Union for International Cancer Control (UICC) om wereldwijd aandacht te vragen voor de epidemie van kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds steunt Wereld Kanker Dag en benadrukt het belang van de preventie van kanker. Preventie is niet alleen de verantwoordelijkheid van individuen. Overheden en beleidsmakers spelen hierbij ook een belangrijke rol. Ze kunnen voorzieningen treffen die mensen helpen gezond te kunnen leven. Denk aan omgevingsfactoren.

Nadia Ameyah, Operationeel Manager van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Wereld Kanker Dag heeft dit jaar als thema ‘Samen is het mogelijk’. De boodschap op deze dag is dat we allemaal actie kunnen ondernemen om de kans op kanker te verkleinen. De verwachte verdere toename in het aantal gevallen van kanker is heel zorgwekkend, maar deze ontwikkeling kan teruggedrongen worden. Door gezond te eten, een gezond gewicht te behouden, meer te bewegen en niet te roken geef je jezelf de beste kans op een gezond leven zonder kanker. Hoe eerder je begint hoe beter.

bron: ANP perssupport

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen