AYA Taskforce Radboud van start

Array

Jongeren met kanker en zorgprofessionals van het UMC St Radboud werken samen aan betere oncologische zorg en nazorg. Vanuit een speciaal opgerichte Taskforce richten ze zich op problemen en vragen waar jongeren rondom hun ziekte mee worstelen, zoals een kinderwens bij kanker, re-integratie, studie, seksualiteit, sport of het kunnen krijgen van een hypotheek. De AYA-Taskforce wordt gevormd door patienten, artsen en paramedici van het UMC St Radboud en vertegenwoordigers van de Stichting Jongeren & Kanker.

Jaarlijks worden landelijk zo’n 2000 nieuwe jongeren getroffen door kanker. Circa 75 procent van hen overleeft de ziekte. Jonge mensen in de leeftijd van 18 en 35 jaar hebben naast hun ziekte allerlei leeftijdsspecifieke vragen over werk, opleiding, een kinderwens, het kopen van een huis etc. Het UMC St Radboud wil, naast de juiste medische behandeling, een vangnet bieden voor deze vragen. In 2009 werd daarom al het AYA (Adolescents and Young Adults) platform opgericht. Het platform bestaat uit de AYA-poli, een spreekuur voor jongeren met kanker, en de AYA-community waar jonge mensen met kanker online kunnen chatten en ervaringen kunnen uitwisselen.

Met de oprichting van het AYA-Taskforce gaat het UMC St Radboud een stap verder. Oncoloog en initiatiefnemer van het AYA-platform Winette van der Graaf: ‘We willen verder kijken dan alleen de medische behandeling en de patient is daarbij onze partner. Hij of zij kan zelf als geen ander aangeven welke vragen en behoeften er zijn op welk moment in de behandeling.’
AYA-projectleider Eveliene Manten-Horst: ‘We hebben de afgelopen twee jaar al veel inzicht gekregen in thema’s waar jongeren met kanker mee worstelen. Samen met de patient willen we de zorg en nazorg structureel beter maken en een handleiding ontwikkelen die professionals landelijk kunnen toepassen.’

bron: UMC st Radboud

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen