Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht St. Antonius Ziekenhuis

Array

Boele Staal is per 6 februari 2012 de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein. Hij neemt de voorzittershamer over van Hans Adriaansens, die recent afscheid heeft genomen.

De nieuwe voorzitter, Boele Staal, is sinds 1 januari 2011 lid van de Raad van Toezicht van het St. Antonius Ziekenhuis. Een uitdagende en boeiende positie vindt Staal. “Een ziekenhuis is op zichzelf al een bijzondere organisatie van professionals en klanten met veel facetten die het toezicht erop interessant maken. Bovendien staat de gezondheidszorg voor belangrijke veranderingen en zal de marktwerking tot gevolg hebben dat ziekenhuizen zich verder specialiseren. Ziekenhuizen zullen als gevolg van die ontwikkeling meer aangesproken worden op prestaties en het is vanzelfsprekend dat daarmee het toezicht op instellingen in de gezondheidszorg van meer betekenis wordt. Het St. Antonius Ziekenhuis mag zich rekenen tot één van de beste ziekenhuizen in ons land en staat daarmee voor belangrijke keuzes, ook als het gaat om de samenwerking met andere instellingen. Het is een eer en een uitdaging om daar een bijdrage aan te leveren, wat nog eens versterkt wordt door mijn affiniteit met de regio Utrecht.”

 

Naast zijn taak in het St. Antonius Ziekenhuis is Staal voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken en namens werkgeversorganisatie VNO-NCW lid van de SER. Van 1998 tot 2007 was hij commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht. Ook was hij gedurende twee periodes lid van de Eerste Kamer. Verder heeft hij zitting in de Raad van Commissarissen van Twynstra Gudde en ONVZ Zorgverzekeraars. Naast zijn functies in het bedrijfsleven is hij adviseur van het Helen Dowling Instituut, dat psychosociale begeleiding biedt aan mensen met kanker.

 

De vertrekkende voorzitter Hans Adriaansens is socioloog en werkte als hoogleraar sociologie en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Utrecht. Als lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) raakte hij geïnteresseerd in het functioneren van semi-publieke organisaties en organisaties die nauw verbonden zijn met vormen van overheidsbeleid. Adriaansens: “Toen ik gevraagd werd als voorzitter van de Raad van Toezicht van het St. Antonius Ziekenhuis, heb ik eerst een half jaar meegedraaid als lid en ben daarna voorzitter geworden. Vooral de toen al uitstekende kwaliteit van het ziekenhuis en de complexiteit van ziekenhuisorganisaties in het algemeen trokken mij aan.”

 

Adriaansens beleefde meerdere gedenkwaardige momenten tijdens zijn zitting in de Raad van Toezicht. “Het feest ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het St. Antonius Ziekenhuis maakte bijvoorbeeld veel indruk. Dat ruim 7000 mensen daar met elkaar een Antoniusgevoel konden beleven vond ik bijzonder. Maar ook de samenwerking met het Stafbestuur en de Ondernemingsraad bij de benoemingen van leden van de Raad van Bestuur heb ik memorabel gevonden. En dat is misschien ook wel de allerbelangrijkste taak van een Raad van Toezicht, om te zorgen voor een goede Raad van Bestuur.”

 

Adriaansens stond aan de wieg van het University College Utrecht en de Roosevelt Academy in Middelburg. Ook was hij lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en voorzitter van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO).

 

De Raad van Toezicht van het St. Antonius Ziekenhuis bestaat naast Boele Staal uit de volgende leden: Boudewijn Dessing, Ruud van Ingen, Martica Jonk en Hans Bartelds.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen