Olga Commandeur krijgt 50.000 voetjes van de vloer

Array

Ludieke campagne ‘Mag ik deze dans van u?’ helpt valincidenten voorkomen.
De campagne ‘Mag ik deze dans van u’, geïnitieerd door Consument en Veiligheid en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), heeft meer dan 1 miljoen 65-plussers bereikt en 50.000 voetjes van de vloer gekregen. En dat is goed nieuws, want meer bewegen helpt valincidenten voorkomen en de gevolgen van een val te verminderen.

Uit eerder onderzoek bleek dat meer dan de helft van de ouderen niet aan de norm van gezond bewegen voldoet. Zij zijn bang dat beweegprogramma’s te moeilijk zijn en zien dat niet zitten. De campagne met Olga Commandeur in de hoofdrol heeft echter een gevoelige snaar geraakt. “Dansen is iets wat 65-plussers vroeger vaak deden, ze waren er ook allemaal goed in. En nog steeds, zo getuige de ‘Mag ik deze dans van u’ feesten! Bovendien vonden alle feestgangers het ontzettend leuk om weer te doen en voelden ze zich weer helemaal jong”, zegt Ilja van Alten van Consument en Veiligheid.

Olga Commandeur reisde voor de campagne van augustus tot en met september door het land om 65-plussers ten dans te vragen en ze uit te nodigen voor een dansfeest in de buurt. In een regionaal televisieprogramma ‘Mag ik deze dans van u?’ bracht zij dagelijks verslag uit van haar tour. 180.000 65-plussers gaven aan van plan te zijn meer te gaan bewegen of zich verder te verdiepen in valpreventie naar aanleiding van de campagne. In de campagneperiode zijn 300 dansfeesten georganiseerd door meer dan 500 gemeenten, dansscholen, verenigingen en ouderenorganisaties. Elk feest met zijn eigen invulling en thema. Naar schatting zijn er in totaal 50.000 voetjes van de vloer gegaan.

98% van de feestgangers was enthousiast. Acht op de tien senioren zou beslist nog een keer naar een dansfeest gaan als het weer georganiseerd wordt. Laat dat nou precies het doel van de campagne geweest zijn. “Een avondje dansen is het begin, maar alle organisatoren van de feesten wijzen de feestgangers ook op andere beweeginitiatieven en stimuleren zo blijvend bewegen” aldus Juul van Rijn van NISB.

Consument en Veiligheid en NISB blijven hun steentje bijdragen en continueren de campagne in 2012. Tal van feestorganisatoren doen ook weer mee. Benieuwd naar een feest bij u in buurt? Kijk dit jaar regelmatig op www.magikdezedansvanu.nl.

Bron: Consument en Veiligheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen