Gipsverbandmeesters klaar voor brekebenen

Array

Gipsverbandmeesters Rijk Hoogmoed, Linda de Groen, Marianne van Rijn, Meza Rijsdijk en Ruud Grönloh zijn helemaal klaar voor schaatsongelukken. Nu de Elfstedenkoorts definitief is losgebarsten en iedereen zijn schaatsen uit het vet heeft gehaald, komen er steeds meer slachtoffers van valpartijen bij de spoedeisende hulp. Na een week komen de meeste patienten voor een definitief gipsverband op de gipskamer in de poli.

Wat aantallen betreft viel het in het eerste ijs-weekend nog mee. Op de spoedeisende hulp was iedereen voorbereid op een gestage stroom van schaatsers met gebroken armen en benen. Weliswaar was het drukker dan normaal, maar van een echte stormloop was nog geen sprake. Maar dat kan nog komen natuurlijk. In de laatste natuurijsperiode van 29 december 2008 tot 12 januari 2009 kwamen er in twee weken tijd 13.000 schaatsers in de SEH’s in Nederland, tegen jaarlijks 2.900 schaatsblessures in ‘normale’ jaren. Schaatsen is dan ook volgens Consument en Veiligheid negen keer zo gevaarlijk als een gemiddelde sport.

“Als dit weer doorzet dan verwacht ik hier ook een extra toeloop”, aldus Grönloh. “Twee jaar geleden is in het weekend zelfs een ZiROB-alarm van kracht geweest. Als gipsverbandmeesters hebben we toen ook op de SEH gewerkt. Normaal krijgt een patient een spalk op de SEH en zien wij ze een week later pas op de gipskamer.”

De voorkeur voor kleuren van het verband is erg voorspelbaar: meisjes willen roze en jongens donkerblauw. “Alleen als er internationale toernooien zijn is oranje opeens erg populair.” De behandeling van patienten met gebroken botten is in de afgelopen jaren ook nauwelijks veranderd. “Alleen de periode dat een arm of been geïmmobiliseerd blijft wordt korter. Het idee is nu dat hoe sneller iemand zijn ledematen weer kan gebruiken, des te korter duurt de revalidatie.

Het helpt natuurlijk ook dat het verbandmateriaal tegenwoordig zo licht is. Een harde polyester cast is gemakkelijk te tillen. Daarom gebruiken we nog maar zelden het ouderwetse kalkgips. Alleen als de breuk wordt gecombineerd met open wonden werken we nog met gips.”

bron: VU mc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen