Goudstaafjes in prostaat voor nauwkeurige bestraling

Array

Markeringen in de prostaat maken het mogelijk om de prostaat tijdens iedere bestraling zichtbaar te maken en de plaats van de prostaat binnen het bestralingsveld nauwkeurig te bepalen. Hierdoor kan tijdens elke bestraling de plaats van de prostaat in het bestralingsveld worden gecontroleerd en zo nodig gecorrigeerd.

Door de invoering van deze techniek, is het mogelijk de prostaat nauwkeuriger te bestralen en gezonde organen beter te kunnen sparen. Het beoogde doel is de tumor beter onder controle te krijgen met minder bijwerkingen van met name de endeldarm.

Het inbrengen van de goudmarkers is te vergelijken met de bioptie die is verricht door de uroloog. De patient ligt in steensnede houding (gynaecologische tafel) en de prostaat wordt met een echoapparaat in beeld gebracht. Het verschil is dat er nu geen weefsel uitgenomen wordt, maar enkele kleine goudstaafjes ingebracht worden (doorsnede 1 mm, lengte 5 mm, meestal 4 stuks).

Het inbrengen gebeurt niet via de darmwand, maar via de huid tussen balzak en de anus. De markers worden via 2 naalden in de prostaat gebracht. Het inbrengen van deze naalden gebeurt onder lokale verdoving van de huid. Na het inbrengen van de goudstaafjes kan de patient weer naar huis. Het inbrengen duurt ongeveer 15-30 minuten.

In het AMC wordt deze techniek sinds 2006 toegepast.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen