Europese studie: rookvrije horeca leidt tot minder thuis roken

Array

Rookvrije horeca wetgeving zorgt er niet voor dat rokers meer thuis gaan roken. Dit blijkt uit een artikel dat gisteren is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control. Het lijkt erop dat de rookvrije horeca rokers juist stimuleert om hun eigen huis rookvrij te maken. Het artikel baseert zich op resultaten van het International Tobacco Control Policy Evaluation Project (ITC Project) in Nederland, Ierland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannie. In Nederland werd het onderzoek uitgevoerd door UM/CAPHRI-promovenda drs. Gera Nagelhout, in opdracht van en in samenwerking met STIVORO.

Steeds meer thuisrookverboden
In de studie werd het aantal rokers dat voor de invoering van de rookvrije horeca thuis een rookverbod instelde vergeleken met het aantal na de invoering in Nederland, Ierland, Frankrijk en Duitsland. Groot-Brittannie werd gebruikt als ‘controleland’ door daar te kijken naar het aantal rokers met een thuisrookverbod tijdens twee momenten vóór de invoering van de rookvrije horeca. Van de rokers die tussen de twee meetmomenten niet stopten met roken, steeg het percentage dat een rookverbod in huis in had gesteld in alle vier de landen waar de rookvrije horeca was ingevoerd. In het controleland Groot-Brittannie steeg het percentage niet. Het invoeren van rookvrije horeca wetgeving kan rokers dus stimuleren om hun eigen huis rookvrij te maken.

In Nederland is het aantal rokers dat in het eigen huis een rookverbod heeft ingesteld het laagst van deze vijf Europese landen. Van de Nederlandse rokers heeft 19% een rookverbod in huis, in vergelijking met 21% van de Ierse rokers, 28% van de Franse rokers, 29% van de Britse rokers en 41% van de Duitse rokers.

Thuisrookverboden werden vooral ingesteld door rokers die van plan waren om te stoppen met roken, die net een kind hadden gekregen en rokers die voorstander waren van een rookvrije horeca. Gera Nagelhout, promovendus op het ITC Project in Nederland: “Een rookvrije horeca maakt rokers bewust van het feit dat meeroken ongezond is voor hun familie. Een steviger rookbeleid in Nederland zou daarom niet alleen werknemers en horecabezoekers beschermen tegen de schadelijke gevolgen van meeroken, maar ook families en kinderen.”

Over het onderzoek
Het ITC Project is een internationaal vergelijkende studie waarin de effecten van tabaksmaatregelen op rokers worden onderzocht in twintig landen. Hiertoe wordt in elk land een groep van ongeveer 2.000 rokers door de tijd heen gevolgd door middel van jaarlijkse vragenlijsten. In Nederland wordt het onderzoek in opdracht van en in samenwerking met STIVORO uitgevoerd door drs. Gera Nagelhout, onder leiding van prof. dr. Marc Willemsen en prof. dr. Hein de Vries, allen van onderzoeksschool CAPHRI. Het veldwerk wordt uitgevoerd door TNS NIPO. Er wordt samengewerkt met de Universiteit van Amsterdam (ASCoR), het Leids Universitair Medisch Centrum en de Universiteit van Waterloo in Canada. Vanuit de Universiteit van Waterloo wordt het ITC Project gecoördineerd. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMW.

Op 14 februari gaf prof. dr. Marc Willemsen een interview over deze studie in het Radioprogramma ‘De Heer Ontwaakt’. Het interview is te beluisteren op de fragmentenpagina van Radio 2.

Bron: Maastricht  University

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen