Kort geding: Osira Amstelring dwarsboomt vakbond

Array

Vandaag dient een kort geding tegen Osira Amstelring uit Amsterdam. Deze grote zorginstelling weigert leden van Abvakabo FNV volgens de cao vakbondsverlof te verlenen.Daarom heeft Abvakabo FNV een kort geding aangespannen. de zaak dient maandag 13 februari om 16.00 uur bij de Amsterdamse rechtba
Volgens de huidige cao VVT kunnen leden van een vakbond aanspraak maken op tweehonderd uur vakbondsverlof per jaar. Vrijwel geen enkele zorgmedewerker maakt ooit van dit recht gebruik. Tijdens een bijeenkomst op 14 februari in de Utrechtse Jaarbeurs bepalen honderden zorgmedewerkers de inzet voor de nieuwe cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). Medewerkers van Osira Amstelring hebben tijdig een verzoek tot vakbondsverlof ingediend bij hun leidinggevende om naar deze bijeenkomst te gaan. Zij krijgen echter geen toestemming, omdat Osira Amstelring weigert vervanging te regelen. Veel medewerkers van Osira Amstelring hebben daarom een vrije dag genomen of hun dienst geruild om aanwezig te kunnen zijn.

Osira Amstelring leeft hiermee de cao VVT niet na. Om dit duidelijk te maken zijn dinsdag 7 februari ruim vijftig zorgmedewerkers, georganiseerd in Abvakabo FNV, persoonlijk naar de voorzitter van de Raad van Bestuur van Osira Amstelring gestapt. Zij hebben voorzitter Rob van Dam verzocht om de cao na te leven en de betrokken zorgmedewerkers in de gelegenheid te stellen de bijeenkomst in Utrecht bij te wonen. Tot op heden hebben de zorgmedewerkers geen verlof gekregen en stelt Osira Amstelring dit niet te gaan faciliteren.

Op 1 maart loopt de huidige cao VVT af. In de sector is veel aan de hand. Door toegenomen werkdruk en een absurde flexibilisering kunnen veel medewerkers niet meer de zorg verlenen die bewoners verdienen. Om deze problemen aan te pakken, eisen zorgmedewerkers georganiseerd in Abvakabo FNV een goede nieuwe cao VVT waarin kwaliteit van zorg een belangrijk punt is.

Ook medewerkers van Osira Amstelring willen hier over meepraten en -beslissen. Ruim honderd medewerkers van de Amsterdamse zorginstelling overhandigden daarom op 25 januari al een manifest aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. Zorgmedewerker Yvonne sprak toen tegen voorzitter Rob van Dam: ‘We kunnen ons werk niet meer doen. We staan met te weinig collega’s. We zijn het zat.’

Bron: Abvakabo FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen