” Kabinet geeft ruim baan aan Physician Assistant”

Array

Dit is een origineel bericht van NAPA
De ministerraad heeft zich op 17 februari 2012 uitgesproken voor een grotere inzet van deze medische professional, teneinde de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Hiermee krijgt dit beroep een belangrijke plaats in de ondersteuning van de medisch specialist. Het aantal gesubsidieerde opleidingsplaatsen voor Physician Assistants wordt dit jaar tot 200 verhoogd, en gaat in 2013 naar 300.

De Physician Assistant is een nieuwe medische hulpverlener op HBO-Masterniveau. De PA onderzoekt, diagnostiseert en behandelt zelfstandig patienten. De PA verricht deze medische zorg in samenwerking met een arts. De arts krijgt daardoor meer tijd voor complexe zorg. In het bericht van de ministerraad worden Physician Assistant en Verpleegkundig Specialist samen benoemd. In tegenstelling tot de verpleegkundig specialist is de PA een medische professional die breed inzetbaar is binnen de geneeskunde en heeft geen verpleegkundige taken.

De VS werkt in het overgangsgebied tussen verpleegkundige en arts. De Physician Assistant heeft sinds 1 Januari 2012 wettelijke titelbescherming en medische bevoegdheden. De PA is in Nederland geïntroduceerd in het kader van Taakherschikking. Inmiddels zijn in Nederland ongeveer 800 Physician Assistants werkzaam.

In bijgaande schema’s is de positionering van de Physician Assistant binnen Taakherschikking weergegeven.
Meer informatie over de Physician Assistant is te vinden op de website van de beroepsvereniging www.NAPA.nl

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen