Dieettype heeft geen invloed op mate gewichts- en vetverlies

Array

Een dieet helpt om kilo’s kwijt te raken, maar focussen op een bepaald type macronutrient – vet, eiwit of koolhydraat – maakt geen verschil voor het effect, niet voor de hoeveelheid buik- of levervet en niet voor het (vetvrije) gewicht. Dat schrijft een consortium van Amerikaanse artsen en onderzoekers (Am J Clin Nutr. 2012; epub 18 januari).

De wetenschappers vergeleken 4 typen dieten: een ‘laag vet en gemiddeld eiwit’-, een ‘laag vet en hoog eiwit’-, een ‘hoog vet en gemiddeld eiwit’- en een ‘hoog vet en hoog eiwit’-dieet. Het koolhydraatpercentage varieerde van 35-65%. In totaal deden 424 personen met een BMI van 25-40 mee aan het onderzoek. Na 6 maanden en na 2 jaar bepaalden de onderzoekers lichaamsgewicht, vetvrij lichaamsgewicht, buikvet en levervet.

Voor alle 4 parameters was na 6 maanden geen verschil te vinden tussen de 4 dieettypes. Gewicht en vetpercentages namen bij alle 4 dieten af, maar er was geen significant verschil in de hoeveelheden. Op het 2-jaarspunt bleek dat er bij veel mensen een terugval had plaatsgevonden: gemiddeld 40% van alle afname was weer teniet gedaan. Ook hier zat geen verschil tussen de 4 dieetvormen.

De onderzoekers concluderen dat de verhouding van de nutrientinname niet bepalend is voor het succes van een dieet. De terugval betekent dat hulp bij het vasthouden van een lage calorie-inname belangrijker is.

Bron: NTVG (Bijdrage: Hidde Boersma.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen