Andere palliatieve zorg voor allochtonen

In de palliatieve zorg voor Turkse en Marokkaanse patienten schipperen verpleegkundigen, verzorgenden en artsen tussen hun professionele waarden en die van patienten en familie. Dat blijkt uit NIVEL-onderzoek. Verbinding maken is van belang, is de conclusie.

Uit het onderzoek blijkt een verschil tussen de Nederlandse opvattingen over palliatieve zorg en die van veel Turkse en Marokkaanse families. Volgens het onderzoek overheerst bij de zorgverleners de kwaliteit van leven. Turkse en Marokkaanse patienten en familieleden verwachten dat een arts of
verpleegkundige tot het laatst toe probeert te genezen, ook al is de patient ongeneeslijk ziek. Ook hebben Turkse en Marokkaanse patienten angst voor pijnbestrijding.

Verbinding maken
Verpleegkundigen, verzorgenden en artsen moeten een weg vinden in de verhouding tussen zorgverlener, patient en familie. Oudere, ervaren zorgverleners lijken daar beter in te slagen. Zij leggen uit hoe het in Nederland gaat en waarom het zo gaat, en zij vragen de patient wat hij wil weten en welke wensen hij heeft. De verbinding te maken met de patient én met de familie is belangrijk.

Bron: V&VN