Hartstichting, De Hart&Vaatgroep en TU/e maken wetenschap toegankelijk

Array

Op donderdag 1 maart staan de Hartstichting en De Hart&Vaatgroep met een supergroot hart – van 8 meter breed en 6 meter hoog – op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Het publiek kan via dit supergrote hart voorlichting krijgen over de werking van het hart, verschillende hart- en vaatziekten en de behandeling daarvan. Te zien zijn o.a. een stent, een bypass, hartklepaandoening, maar ook de schade van een hartinfarct.

Tussen Lab & Leven
Aanleiding is de publieksdag Tussen Lab & Leven die plaatsvindt op zaterdag 3 maart in de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Deze publieksdag maakt deel uit van een landelijke serie publieksdagen over wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Op een toegankelijke en unieke manier kan men kennis maken met wetenschappers en hun werk.

Natuurlijk kan men ook op deze dag een kijkje nemen in het supergrote hart, maar er worden ook diverse workshops georganiseerd. Van een kijkje in een laboratorium en ontmoetingen met onderzoekers tot een stoomcursus gezond koken. Prof. dr. Carlijn Bouten van de TU/e legt in haar publiekslezing alles uit over hartklepprothesen die kunnen meegroeien met het menselijk lichaam.

bron: Hartstichting

Onderzoek aan de TU/e
De TU/e doet onderzoek aan en voor hart- en vaatziekten met als aandachtspunt Regeneratieve geneeskunde. Regeneratieve geneeskunde richt zich op volledige genezing van zieke of beschadigde weefsels in het lichaam door gebruik te maken van het herstellend vermogen van dat lichaam zelf. Een belangrijk onderzoek op de TU/e op dit gebied is de ontwikkeling van levende hartkleppen die mee kunnen groeien met het lichaam en zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden in het lichaam. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een hartklep die een leven lang meegaat en vooral geschikt is voor jonge patienten. Ook wordt er – in samenwerking met biologen, artsen, bedrijven en de Hartstichting – gewekt aan een volgende versie van zo’n hartklep: namelijk een synthetische klep(prothese) die na implantatie in het lichaam langzaam omgezet wordt in een levende klep.

Wanneer en waar
De publieksdag op zaterdag 3 maart duurt van 12:15 tot 17:00 uur en vindt plaats in het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) , Den Dolech 2, 5612 AZ Eindhoven.

Men kan zich aanmelden via hartstichting.nl/kalender, waar ook meer informatie te vinden is over de publiekslezing en de verschillende workshops.

Samenwerking
Tussen Lab & Leven is een initiatief van de Hartstichting en De Hart&Vaatgroep, in samenwerking met verschillende universiteiten.

bron: Hartstichting

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen