Passieconcert op 18 maart in de kapel

Array

Het zevende concert in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis vindt plaats op zondag 18 maart 2012.

Muziekliefhebbers kunnen genieten van een passieconcert dat uitgevoerd wordt door het Bossche kamerkoor Chorus Novus. Kamerkoor Chorus Novus  is in april 1999 opgericht en bestaat uit 19 enthousiaste zangers en zangeressen onder leiding van dirigent / organist Jacques van den Dool.  Ook zal Jacques van den Dool samen met fluitist Harrie van Oirschot de Sonate da Chiesa uitvoeren.  Deze sonate is door Jacques van den Dool speciaal geschreven voor de ingebruikname van het nieuwe orgel in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis op 15 januari jl.

Onder leiding van dirigent Jacques van den Dool wordt de Johannes Passion uitgevoerd in de bewerking van Heinrich Schütz.  Het was in de christelijke liturgie al vroeg het gebruik het lijdensverhaal van Christus, op verschillende dagen in de Goede of Stille week in de versie van een van de evangelisten voor te lezen. Om enige afwisseling te brengen, paste men een eenvoudige rolverdeling toe; de priester zong de woorden van Christus en de subdiaken vertolkte de woorden van nevenfiguren, zoals Pilatus, en het volk. Heinrich Schütz ging nog een stap verder.  Hij componeerde voor zijn cantorij het evangelieverhaal van Johannes in een eenstemmige psalmodie-toon, maar zette de woorden van het volk meerstemmig. Daarnaast liet hij het passieverhaal voorafgaan en volgen door een motet. Kamerkoor Chorus Novus verzorgt de Johannes Passion ook op deze wijze. De woorden van Christus, Pilatus en anderen worden door diverse koorleden gezongen, de meerstemmige volkpartijen worden gezongen door het totale kamerkoor.

Sonata da Chiesa
Voor de feestelijke ingebruikname van het orgel in de kapel componeerde Jacques van den Dool een sonate. Hij droeg de sonate op aan zijn goede vriend en fluitist Harrie van Oirschot, die ook als beeldhouwer werkt met aarde en kleisteen. Samen voeren zij deze sonate uit op orgel en dwarsfluit. In de verschillende gedeelten is het ontstaan van de aarde en de geest die over de aarde zweeft, te horen. Maar ook de diepe nood die in een ziekenhuis voelbaar aanwezig kan zijn én de vreugdevolle momenten die plaats kunnen hebben.

Aanmelden
Muziek maakt deel uit van de helende omgeving die het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil bieden. Talloos zijn de verhalen van mensen, die steun hebben gevonden bij het verwerken van hun ervaringen met behulp van muziek. De concerten zijn toegankelijk voor patienten en hun bezoekers maar ook medewerkers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Zij kunnen zich aanmelden via www.jbz.nl/concerten. Er wordt geen entree geheven, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. In de kapel is plaats voor 75 bezoekers.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Celia Noordegraaf, cluster Marketing & Communicatie, tel.             (073) 553 8439      , e-mail: [email protected] of kijken op www.jbz.nl/concerten

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen