Thuiskomen in een verzorgingshuis

Array

Een film om over na te praten.
Voor veel ouderen is de verhuizing naar een verzorgingshuis een schrikbeeld. Uit je vertrouwde omgeving overgaan naar een instelling. Nieuwe mensen, nieuwe verzorgers. Kun je daar ooit een thuis vinden? Over dit thema is een korte speelfilm gemaakt, die werd opgenomen in De Kopershorst in Amersfoort. Eric van der Donk (‘Oud Geld’) speelt de hoofdrol. De DVD en gesprekshandleiding zijn nu te bestellen.

De korte film ‘Thuiskomen’ (25 min) verbeeldt een problematiek die iedereen herkent. Wanneer Tom Hertog noodgedwongen verhuist naar een verzorgingshuis heeft hij een uitgesproken negatief beeld van zijn medebewoners. Hij bekijkt zijn nieuwe wereld van bingo, bloemschikken en gezamenlijke maaltijden met grote argwaan. Het liefst blijft hij op zijn kamer met zijn eigen muziek, boeken en computer. Elke toenadering van anderen in het huis wijst hij af. Maar dan komt er een moment dat hij niet anders kan dan die anderen in zijn kamer en zijn leven toe te laten.
[vimeo video_id=”35012033″ width=”500″ height=”350″ title=”Yes” byline=”Yes” portrait=”Yes” autoplay=”No” loop=”No” color=”00adef”]
Klik hier om de trailer van de film te bekijken.

De film is afgelopen september opgenomen in verzorgingshuis De Koperhorst in Amersfoort. De hoofdrollen worden vertolkt door Eric van der Donk (o.a. Oud Geld) en Wim van Rooij (o.a. De Nieuwe Comedie). Annemarie Prins (o.a. Annie) is te zien in een bijrol. Vrijdag 27 januari beleefde de film Thuiskomen haar feestelijke première. Na maanden werken zagen alle betrokkenen het eindresultaat: een prachtige indringende speelfilm. De reacties waren zeer positief en de aanwezige ouderen herkenden veel in het verhaal van Tom Hertog.

Gesprekshandleiding
De film en bijgevoegde gesprekshandleiding zijn een uitstekend middel om in verzorgings-huizen een laagdrempelige activiteit te organiseren. Wie wil er niet naar een prachtige film kijken die zich afspeelt in de eigen leefwereld? De situaties en emoties in de film zijn herkenbaar voor iedereen. Het gesprek na afloop komt hierdoor gemakkelijk op gang en krijgt snel diepgang. Zo raken bewoners en personeel met elkaar in gesprek over het ‘thuiskomen’ in de nieuwe omgeving.

Daarnaast kan de film ingezet worden in de ouderenzorg buiten de verzorgingshuizen, als voorbereiding op de overstap, en in de opleidingen voor medewerkers in verzorgingshuizen

Uitzending
ActiZ brengt de film graag bij u onder de aandacht. Ouderenorganisaties en –fondsen erkenden de unieke waarde van dit initiatief en hebben de film middels hun steun mogelijk gemaakt. De Omroep RKK zal de film dit najaar uitzenden in het kader van de Week van de Eenzaamheid 2012. Zij wil hiermee bijdragen aan de strijd tegen de eenzaamheid in de verzorgingshuizen door mensen op te roepen om hun huis uit te komen en activiteiten te gaan ondernemen om elkaar te ontmoeten.

Bestellen informatie
U kunt de dvd met gesprekshandleiding bestellen voor 19,95 exclusief btw via de site www.thuiskomendefilm.nl

Bron: ActiZ & Thuiskomen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen