Autismeweek 2012, Laat ze meedoen!

Array

Van 31 maart t/m 6 april 2012 vindt de derde Nederlandse Autismeweek plaats om meer bekendheid te geven aan autisme onder het grote publiek en vooroordelen weg te nemen. Dit jaar is het thema ‘Laat ze meedoen’ en worden er in het hele land activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd, varierend van  lezingen tot sportactiviteiten. Alle informatie is te vinden op www.autismeweek.nl.

Wereld Autisme Dag
De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day), een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat.  De Nederlandse Vereniging voor Autisme en het AutismeFonds organiseren rond deze dag de Autismeweek: een hele week met activiteiten over autisme en voor mensen met autisme, hun familie en alle andere belangstellenden.

Thema Autismeweek 2012: laat ze meedoen!
Meedoen is voor kinderen en volwassenen met autisme niet vanzelfsprekend. Lekker spelen op het schoolplein; een wedstrijdje spelen met je sportteam; een studie volgen die past bij je interesses en je intelligentie; een leuke job in een passende werkomgeving:  meedoen is van levensbelang. Maar voor kinderen en volwassenen met autisme is meedoen niet vanzelfsprekend. Doordat zij keer op keer tegen hun eigen beperkingen aanlopen, maar ook door de vooroordelen en onwelwillendheid van de buitenwereld. Het thema dit jaar is daarom: ‘Laat ze meedoen’. Verschillende organisaties in het land pakken dit thema op door een activiteit te organiseren voor kinderen en volwassenen met autisme en hun familie en deze te uploaden op de website.

Activiteiten in het hele land
Zo organiseert de Prinses Maxima manege in Den Dolder op zaterdag 31 maart een interactieve demonstratie hippisch plezier en kunnen kinderen met autisme in Leerdam op zaterdag 31 maart gratis meedoen aan het evenement LEUK!2012, waar alles mag en niks moet. Op de speciale website www.autismeweek.nl staat zowel algemene informatie over autisme en Wereld Autisme Dag, als informatie over de Autismeweek zelf.

Light it up blue
Wereldwijd zal er op World Autism Awareness Day (2 april) aandacht gevraagd worden voor autisme met de speciale actie ‘Light it up blue’. In 2011 deden meer dan 180 steden in 35 landen op 6 continenten met de actie mee. Zo werden o.a. het Empire State Building, de Niagara watervallen, het Sydney Opera House en het beeld ‘Christus de Verlosser’ in Rio de Janeiro blauw aangelicht. In 2012 wil de Nederlandse Vereniging voor Autisme ‘Light it up blue’ ook in Nederland op de kaart zetten. Het doel is om tijdens de Autismeweek zoveel mogelijk gebouwen in Nederland blauw aan te lichten.  Met de medewerking van bedrijven en gemeenten moet het dit jaar ook in Nederland gaan lukken om op deze manier autisme ‘in de schijnwerpers’ te zetten.

Wat is autisme?
Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Bij mensen met autisme is de prikkel- en informatieverwerking in de hersenen verstoord. De informatie die via de zintuigen binnenkomt, wordt bij hen op een andere manier verwerkt. Dat maakt dat mensen met autisme moeite hebben de wereld en de mensen om hen heen te begrijpen en er mee om te gaan. Autisme is een levenslange handicap, die belemmeringen oplevert op allerlei gebieden, zoals in het onderwijs, op het werk, in de vrije tijd en in de omgang met anderen. Autisme komt meer voor dan je denkt. De laatste cijfers spreken van ruim 1% van de bevolking. Kinderen en volwassenen, mannen en vrouwen. Want autisme gaat niet over. Er zijn heel intelligente mensen met autisme, die door hun handicap toch een slecht toekomstperspectief hebben, maar ook mensen met autisme én een verstandelijke beperking. Kortom: autisme kent vele gezichten. Maar voor iedereen met autisme geldt dat het knap lastig is om te leven in een wereld die je niet begrijpt. Meer informatie over autisme vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

De Autismeweek is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het AutismeFonds.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen