Bacteriestammen beïnvloeden het immuunsysteem

Array

Sytze de Roock onderzocht of sommige bacteriestammen bruikbaar zijn om het immuunsysteem bij te sturen en zo bijvoorbeeld astma of eczeem te verminderen. De klinische experimenten van de afgelopen decennia om astma of eczeem te voorkomen hebben veelal teleurstellende resultaten opgeleverd. Uit het onderzoek van De Roock blijkt nu dat de keuze van de juiste bacteriestam van groot belang is om het afweersysteem op de gewenste manier te beïnvloeden.

Sommige probiotische bacteriestammen zorgen ervoor dat regulatoire T-cellen ontstaan. Dat is een type afweercel dat de activiteit van het afweersysteem afremt en daarmee een potentieel gunstig effect op aandoeningen als astma kan hebben. Maar probiotica kunnen ook ander soort T-cellen induceren. Die zijn niet in alle gevallen gunstig.

Bovendien blijken mensen verschillend te kunnen reageren op dezelfde probiotische bacteriestam. Dat suggereert dat niet iedereen baat heeft bij dezelfde bacteriestam.

Datum en tijd: 22/3/2012 16:15
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus: Sytze de Roock
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Immune regulation in gut and cord; opportunities for directing the immune system
Promotor 1: Prof. dr. B.J. Prakken
Copromotor 1: Dr. M.O. Hoekstra
Copromotor 2: Dr. I.M. De Kleer


Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen