KNMG bepleit actievere internationale gegevensuitwisseling

Array

Onbegrijpelijk en onverantwoord.’ Zo kwalificeerde Paul Rijksen, algemeen directeur KNMG, in het televisieprogramma EenVandaag het handelen van het Duitse ziekenhuis dat wist dat een van hun artsen in Nederland zijn beroep niet meer mocht uitoefenen. Toch ondernam het ziekenhuis zelf geen enkele actie.

Artsen uit de Europese Unie kunnen hun beroep vrij eenvoudig in een andere lidstaat uitoefenen. Helaas maken ook geschorste artsen gebruik van deze mogelijkheid. Zo bleek onlangs dat een maagchirurg die in Nederland zijn beroep niet mag uitoefenen, in een Duits ziekenhuis werkte. Om dit soort praktijken te voorkomen moeten landen hun gegevens over disfunctionerende artsen veel actiever uitwisselen, vindt de KNMG. De artsenfederatie wil voorkomen dat artsen met een beroepsbeperking zomaar elders aan de slag kunnen gaan.

Informatie actief delen
Vorig jaar al heeft de KNMG in een brief aan minister Schippers aangedrongen op een actievere informatie-uitwisseling dan nu met het IMI-systeem (Interne Markt Informatiesysteem) mogelijk is. Met dit systeem kunnen landen gegevens uitwisselen over beroepsbevoegdheden. De KNMG heeft in deze brief suggesties gedaan hoe de informatie-uitwisseling verbeterd kan worden. De minister heeft dit besproken met haar Europese collega’s. Daarmee is op Europees niveau de discussie in gang gezet.

Nederlandse situatie

Patienten moeten erop kunnen vertrouwen dat zij een goed gekwalificeerde arts treffen. Daarom heeft het land waarin een buitenlandse arts zich vestigt de verantwoordelijkheid om te controleren of de arts niet geschorst of doorgehaald is. In ons land bestaat er een lijst van artsen die in Nederland hun beroep deels of helemaal niet meer mogen uitoefenen. Ook is in Nederland geregeld dat een buitenlandse arts een ‘verklaring van goed gedrag’ moet overleggen voordat hij in het BIG-register opgenomen wordt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen