Nieuwe tandartstarieven zelden volledig gedekt

Array

Tandartsbezoekers hebben de afgelopen twee maanden massaal hun beklag gedaan bij de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) over de rekeningen die zij gepresenteerd kregen en die voor een groot deel niet meer worden vergoed. Zij zijn totaal verrast door het effect van de vrije tandartstarieven per januari van dit jaar, waardoor er een gat is komen te vallen tussen wat de tandarts vraagt en de zorgverzekeraar vergoedt.

Uit vergelijking van de NPCF naar de gehanteerde tarieven van 1150 tandartsen en de daarvoor vastgestelde vergoedingen van 16 grote zorgverzekeraars blijkt dat van de 177 verschillende soorten behandelingen de tandartsen 155 keer méér vragen dan zorgverzekeraars maximaal vergoeden.

Dat leidde bij de NPCF in korte tijd op een speciaal meldpunt tot veel klachten, bezwaren en opmerkelijke bevindingen. ?De patienten blijken pas nu te snappen dat ze, ook al zijn ze bijvoorbeeld ’top’ verzekerd tot 1500 euro, bepaalde behandelingen niet meer volledig vergoed krijgen van de verzekeraars. De verzekeraars hanteren namelijk een door hen vastgesteld marktconform tarief per behandeling en de tandartsen zitten daar met hun vrije prijzen vaak boven,? licht NPCF-directeur Wilna Wind toe.

De NPCF maakt een vergelijkingssite, zodat de informatie en openheid die nodig is er ook echt komt. Nu ontbreekt die. ?We hebben met de tandartsen en de zorgverzekeraars afgesproken dat er voor de patient een site bij ons online komt zodat iedereen kan zien waar wat welke behandeling kost en wat er vergoed wordt.?

De tarievenlijsten van de tandartsen komen binnen, maar nog veel te weinig. Inmiddels beginnen ook de gegevens vd verzekeraars beginnen in beeld te komen. Volgende week vindt gesprek plaats met tandartsenkoepel NMT om de voortgang te bespreken.

Uit de cijfers van de NPCF komen de verschillen goed naar voren: De 1150 tandartsen vragen voor een intakeconsult gemiddeld 37 euro: de zorgverzekeraars vergoeden 31 euro. Voor het maken van een schedelfoto wordt 42 euro gevraagd en 30 euro vergoed. Wie een schildje van keramiek of kunststof moet, krijgt een rekening van 148 euro en daarvan slechts 98 euro vergoed. Bij een brugtussendeel zit een verschil van 30 euro.

Wind: ‘Het experiment is gestart zonder dat voldoende informatie voor consumenten beschikbaar was, het is er te vroeg doorheen gedrukt door de politiek. Het is te gemakkelijk om te roepen om het experiment, waarbij de tandartsen zelf hun prijs mogen bepalen, nu al te stoppen. We moeten goed kijken waar het mis gaat. Zijn de tandartsen opeens te duur of zitten de zorgverzekeraars aan de lage kant? Wat wel duidelijk is, is dat het experiment te vroeg is gestart. De patienten wisten van niks: de informatievoorziening over prijzen en kwaliteit is onvoldoende geweest. Wij proberen op allerlei manieren die informatie nu helder over te brengen.Tot nu toe zijn er alleen maar nadelen voor de consument. Het kost ze geld en het is onduidelijk. Wat ons betreft staat het sein op oranje’

Bron: Nieuwsbank.nl

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen