NEN publiceert praktijkgids Elektrische veiligheid medische ruimten

Array

“Technologie speelt in de zorgketen een steeds grotere rol. Niet alleen in absolute termen, maar ook in steeds meer (en vaak vernieuwende) vormen.” Met deze regels begint Josée Hansen, hoofdinspecteur Geneesmiddelen en Medische Technologie, haar voorwoord in de nieuwe praktijkgids Elektrische veiligheid in medisch gebruikte ruimten.

Zij heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen van Fokko Wieringa, TNO, die het initiatief nam voor dit bijzondere project.

De NEN-TNO praktijkgids ‘Elektrische veiligheid in medisch gebruikte ruimten’ uit 2004 is opgevolgd door een geheel herziene tweede druk. Hierin zijn nu de speciale eisen op dit gebied uit rubriek 710 van NEN 1010 opgenomen. Ook zijn de wijzigingen in de NEN-EN-IEC 60601-normenreeks voor medische apparatuur en de EU-richtlijn voor medische hulpmiddelen verwerkt.

Actueel en praktijkgericht

De nieuwe gids geeft de actuele stand van normen en regelgeving en licht daarbij achtergronden toe. Daarmee vormt dit boek een bruikbare link met de praktijk. Belangrijke lessen die zijn geleerd uit onder andere de OK-brand in Almelo, zijn in dit boek opgenomen samen met vele andere praktijkvoorbeelden.

Ook is de praktijkgids uitgebreid op punten zoals het kopen of zelf samenstellen van verrijdbare samenstellingen van apparatuur (trolleys), oplossingen voor EMC-problemen en de nauwere verweving van de E-installatie, apparatuur en ICT-netwerken. Verder is er extra aandacht gegeven aan risico-analyse en noodstroom, onderwerpen die door deze verweving en de toenemende hoeveelheid elektrische apparatuur steeds belangrijker worden.

De herziening van de praktijkgids is gerealiseerd binnen het MKB-programma voor kennisoverdracht van TNO met medewerking van experts uit het gehele werkveld. Hiertoe is een Technologiecluster samengesteld waarin de volgende partijen hebben geparticipeerd: Bender Benelux bv, Black Box Network Services, Global Technics, HPR Techniek bv, Jobarco en School of Medical Physics and Engineering Eindhoven.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze praktijkgids: Cees Zwinkels, NEN Uitgeverij, telefoon (015) 2 690 416 of e-mail [email protected].
Formaat praktijkgids: 165 x 230 mm. Omvang: 246 pagina’s. Prijs: € 115,00 excl. 6% btw. Voor bestelling, zie de praktijkgids in de Normshop.

Recente artikelen