Uitstekende resultaten bij heupoperaties in UMC St Radboud

Array

Het UMC St Radboud heeft nooit zogenoemde sportprotheses of metaal-op-metaal heupprotheses geplaatst. Dit antwoordt het UMC St Radboud op vragen van patienten die in het Radboud in het verleden een nieuwe heup hebben gekregen. Patienten maken zich ongerust over de ophef die vorige week rond deze protheses is ontstaan.

Slijppartikels
Bij sportprotheses en metaal-op-metaal heupprotheses komen slijppartikels vrij in de vorm van metaaldeeltjes, waaronder kobalt en chroom. Die kunnen zwellingen en ontstekingen rondom de geopereerde heup veroorzaken. Daardoor ontstaan opnieuw klachten in de heupregio. Kobalt en chroom kunnen in het lichaam ook andere klachten veroorzaken. Deze protheses zijn in het Radboud nooit gebruikt.

Jonge mensen

Het UMC St Radboud behandelt vooral jonge mensen die een kunstheup nodig hebben. Omdat zij nog een lang leven voor zich hebben, is het voor hen van groot belang dat de nieuwe heup ook op termijn geen complicaties geeft. Daarom doet het Radboud al jarenlang vervolgonderzoek bij de patienten met een nieuwe heup. Daaruit blijkt dat bij deze groep negen van de tien patienten zelfs na tien jaar en langer nog klachtenvrij zijn.

Expertisecentrum
Ook behandelt het UMC St Radboud patienten van alle leeftijden, die klachten hebben over hun huidige heupprothese, zoals ontstekingen en pijn. Zij worden door andere ziekenhuizen doorverwezen, omdat het Radboud expertisecentrum is voor patienten, die opnieuw een heupoperatie moeten ondergaan. Ook deze patienten blijven na de hersteloperatie in het Radboud jarenlang klachtenvrij.

Botsnippers
Het Radboud gebruikt bij heupoperaties een speciale techniek, waarbij gebruikt wordt gemaakt van snippers van overtollig bot van de patient zelf, of van donorbot. Dit wordt in de heupkom van de patient aangebracht, voordat de kom van de prothese in het bekken wordt geplaatst. Aangetoond is, dat dit verdere slijtage van de heup voorkomt en het bot van de ontvanger aanzet tot nieuwe groei. Deze werkwijze vraagt extra operatietijd en expertise van de orthopedisch chirurg. Ook het revalidatieproces vergt wat meer tijd en aandacht. Daar staat een duidelijke meerwaarde op de lange termijn tegenover.

Recente artikelen