Versneld traject voor patiënten met darmkanker

Array

De afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten en de Oncologische Chirurgie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben een versneld zorgpad ontwikkeld, zodat mensen die mogelijk darmkanker hebben binnen twee weken duidelijkheid hebben. In die periode worden alle benodigde onderzoeken uitgevoerd, wordt een plan van aanpak opgesteld en start de behandeling. “Na het vaststellen van darmkanker staat de wereld van de patient op z’n kop. De patient wil snel duidelijkheid. Dit traject is er op gericht om snel de juiste zorg te bieden”, aldus physician assistant Natasja Verheijde van de afdeling maag-, darm- en leverziekten.

Patienten die klachten hebben die zouden kunnen wijzen op darmkanker worden in het ziekenhuis na een eerste lichamelijk onderzoek door middel van een coloscopie onderzocht. Dat is een onderzoek waarbij de dikke darm van binnen bekeken wordt. Als tijdens dat onderzoek de diagnose darmkanker is gesteld, worden binnen één week alle benodigde onderzoeken, zoals een CT of MRI-scan uitgevoerd. Direct na de laatste onderzoeken wordt de patient besproken tijdens een multidisciplinair overleg. Alle betrokken specialisten, zoals de maag-, darm- leverarts, de radiotherapeut, de oncoloog, de radioloog, de patholoog en de chirurg zijn daarbij aanwezig. Gezamenlijk stellen zij een behandelplan op, dat diezelfde middag wordt doorgenomen met de patient.

“Ons multidisciplinair overleg is uniek. Elke arts kijkt vanuit zijn of haar specialisme naar de patient. Daardoor ontstaat er een op maat gemaakt behandelplan”, aldus Natasja Verheijde. “Elke patient is anders. Soms zijn er longproblemen of hartafwijkingen. Dan consulteren we de desbetreffende specialist. De lijnen in het ziekenhuis zijn kort.” Na het overleg start het behandelplan. De patient heeft gedurende de hele behandeling één aanspreekpersoon.

Ouder dan vijftig jaar
Darmkanker treft vooral mensen ouder dan vijftig jaar. De meeste patienten melden zich in eerste instantie bij de huisarts omdat ze buikklachten hebben, bloedverlies bij de ontlasting of een veranderd ontlastingpatroon. Het Catharina Ziekenhuis behandelt jaarlijks 300 nieuwe patienten met darmkanker. Het ziekenhuis is daarmee één van de grotere centra van Nederland op het gebied van darmkanker. In Nederland krijgen jaarlijks bijna dertienduizend nieuwe patienten darmkanker. De kans op overlijden ligt op veertig procent.

Recente artikelen