Patiëntgerichte therapie kan beter

Array

De patientgerichte benadering moet aangepast worden: meer aandacht voor het behandelen van gezondheidsproblemen en een efficientere exploratie van de klachten. Dit is de conclusie van ergotherapeute Isaline Eijssen die op 21 maart promoveert. Bij de patientgerichte benadering staat de manier waarop de patient tegen zijn of haar gezondheidsproblemen aankijkt centraal en krijgt de patient een belangrijke rol in de uitvoering van de behandeling.

Een patientgerichte benadering zou leiden tot een groter effect van de behandeling, grotere therapietrouw en grotere tevredenheid van de patient. Om te onderzoeken of dit inderdaad zo is, bekeek Isaline Eijssen het effect van een patientgerichte benadering in de revalidatie (ergotherapie) van mensen met multiple sclerose (MS) ten opzichte van de reguliere revalidatie. Aan dit onderzoek hebben ergotherapeuten, patienten en artsen van 13 Nederlandse centra deelgenomen.

De patientgerichte benadering leidde, tegen de verwachting in, tot slechtere resultaten dan de reguliere behandeling. Zo was het resultaat op het gebied van vermoeidheid en van kwaliteit van leven slechter bij de patientgerichte therapie. Nader onderzoek liet zien dat therapeuten bij de patientgerichte benadering meer aandacht besteedden aan exploratie en diagnostiek van de gezondheidsproblemen van de patient en minder aan het daadwerkelijk behandelen van de problemen. Het onderzoek laat verder zien dat patientgerichte benadering leidt tot een patientgerichter therapieproces. De conclusie van Isaline Eijssen is dat de patientgerichte benadering aangepast moet worden. Het blijft van belang rekening te houden met het gezichtspunt van de patient, maar de exploratiefase en het daadwerkelijk behandelen van de gezondheidsproblemen van de patient dienen meer met elkaar in balans te zijn.

  • Startdatum: 21-03-2012
  • Tijd: 13.45
  • Locatie: Aula
  • Titel: Client-centred practice in occupational therapy
  • Spreker: I.C.J.M. Eijssen
  • Promotor: prof.dr. J. Dekker prof.dr. C.H. Polman
  • Onderdeel: VU medisch centrum
  • Wetenschapsgebied: Medisch
  • Evenementtype: Promotie

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen