Rechter hartspierwand niet efficiënt bij pulmonale arteriële hypertensie

Array

Patienten met de longziekte pulmonale hypertensie (PH) krijgen op den duur last van rechter hartfalen. Voor haar proefschrift onderzocht Yeun Ying Wong hoe dit falen ontstaat. Ze heeft onder andere gevonden dat de falende rechter hartspierwand veel minder efficient is en veel meer zuurstof verbruikt dan gebruikelijk.

In de longziekte pulmonale hypertensie (PH) bestaat een hoge bloeddruk in de longvaten. Dat leidt tot een toegenomen hartarbeid die verricht moet worden door de rechter harthelft. De levensduur van PH-patienten wordt beperkt door het ontstaan van ongeneeslijk rechter hartfalen.

Om nieuwe behandelingen mogelijk te maken, heeft Yeun Ying Wong in dit proefschrift onderzocht hoe hartfalen ontstaat in PH. Ze vond onder andere dat de efficientie van de falende rechter hartspierwand afgenomen is.

Om een vergelijking te maken met een auto met een goede motor: die verbruikt 1 liter benzine per bijvoorbeeld 18 km; deze auto rijdt heel efficient. Een auto met een minder goede motor daarentegen rijdt bijvoorbeeld op 1 liter benzine maar 8 km, en is dus niet efficient. De falende rechter harthelft in de zieke PH-patienten is deze minder efficiente motor, die meer zuurstof (‘benzine’) verbruikt dan het hart van minder zieke patienten. De hartarbeid (‘gereden afstand’) is vergelijkbaar tussen de zieke en minder zieke patienten.

Het meten van zuurstofverbruik in de rechter hartspier is mogelijk met de speciale techniek positron emissie tomografie (PET). De verhoogde longvaatdruk in PH blijkt in patienten direct bij te dragen aan de afgenomen efficientie. In een PH-rat-model blijkt vervolgens dat de falende rechter hartspier zelf van kwaliteit veranderd is, dat een afname in efficientie tot gevolg heeft. Dit proefschrift wijst erop dat behandelingen tegen hartfalen, onder andere, het doel moeten hebben het overmatig zuurtstofverbruik in de hartspier te beperken. Vervolgstudies zijn bezig dit te onderzoeken.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

  • Startdatum: 21-03-2012
  • Tijd: 15.45
  • Locatie: Aula
  • Titel: Myocardial O2 supply and O2 utilization of the right ventricle in pulmonary arterial hypertension
  • Spreker: Y.Y. Wong
  • Onderdeel: VU medisch centrum
  • Wetenschapsgebied: Medisch
  • Evenementtype: Promotie

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen