Nederland verdeeld over werken in Zorg en Welzijn

Array

Dit is een origineel bericht van I Care Producties
Jongeren vinden baan in de sector vaker bij zich passen
Eén op de drie Nederlanders ziet een baan in de zorg- en welzijnssector wel zitten. Het zijn vooral jongeren die enthousiast reageren op de stelling ‘een baan in de sector zorg en welzijn past bij mij’. Dat is de conclusie uit een peiling in opdracht van de Open Dag van Zorg en Welzijn naar het imago van de sector.

Jongeren (in deze peiling: onder de 30 jaar) zien een baan in de zorg of welzijn vaker zitten dan ouderen. Twee op de vijf  jongeren is het (helemaal) eens met de stelling ‘een baan in de sector Zorg en Welzijn past bij mij’, terwijl dit onder 60-plussers nog maar één op de vijf is. Jongeren hebben ook in enkele andere opzichten een positiever beeld over werken in zorg en welzijn. Zij noemen vaker een goed salaris en goede carrièremogelijkheden als drijfveer voor mensen om in deze sector te werken en denken minder vaak dat hoge werkdruk een bezwaar zal zijn.

In de peiling is ook gevraagd naar bezwaren voor het werken in de sector. Hoge werkdruk, een laag salaris en slechte carrièremogelijkheden worden het meest genoemd. Vooral de hoge werkdruk wordt dus als belemmering gezien om in de sector te werken. De helft van de Nederlanders ziet dit zelfs als grootste bezwaar om in de sector te werken. Gevraagd naar mogelijke oplossingen voor deze hoge werkdruk, worden de volgende mogelijkheden aangedragen:
1. Bezuinigingen niet ten koste van personele bezetting laten gaan, 65%
2. Kabinet moet niet of minder bezuinigen in de sector, 54%
3. Aantrekkelijker maken van de sector, 39%

De zorg die in Nederland geboden wordt in zorg- en welzijnsorganisaties krijgt met een gemiddeld rapportcijfer van 6,8 een ruime voldoende. De inzet van medewerkers in de sector wordt met een 7,5 flink hoger beoordeeld.

Joke ter Stege, directeur RegioPlus de organisatie die de coördinatie heeft over deze landelijke open dag: “De sector zorg en welzijn is de grootste werkgever van het land en de sector waarover heel Nederland een mening heeft. Juist op de Open Dag van Zorg en Welzijn kunnen mensen met eigen ogen zien hoe het werkt in zorg en welzijn. Daarmee dragen we bij aan een positief imago van de sector.”

De peiling is uitgevoerd in opdracht van de Open Dag van Zorg en Welzijn. Op zaterdag 17 maart 2012 wordt deze jaarlijkse open dag voor de twaalfde keer georganiseerd. Bijna 1.250 locaties verspreid over heel Nederland zijn deze dag geopend voor het grote publiek. Meer informatie over de Open Dag van Zorg en Welzijn is te vinden op www.opendagvanzorgenwelzijn.nl.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen