Gladde spier in nierslagaders cruciaal voor ontstaan nierschade

Array

Peter Vavrinec: Myogenic constriction in renal disease – cause and therapy
Een goede werking van de vasculaire gladde spiercontractie in kleine nierslagaders is cruciaal voor het beperken van nierschade en de progressie van nierziekte. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Peter Vavrinec.

Het onderzoek naar het ontstaan van hart- en vaatvaatziekten, nierfalen en hypertensie richt zich voor een groot deel op de rol van het endotheel, de bekleding van de vaatwand. De rol van het gladde spierweefsel in de slagaders blijft onderbelicht. Ten onrechte, zo stelt Vavrinec vast.

Hoe het intracellulaire mechanisme van myogene constrictie precies functioneert, is nog onduidelijk. Desalniettemin ziet Vavrinec verbetering van myogene constrictie na remming van het Renine-angiotensine aldosterone systeem (RAAS), een hormoonsysteem dat grote invloed heeft op onder meer de bloeddruk. Ook interventie in de GLP-1- en de EGF-signaaltransductie verbetert de myogene constrictie, zo stelt Vavrinec vast. Hiermee heeft hij nieuwe aangrijpingspunten voor therapie en diagnostiek blootgelegd. Nader onderzoek naar de contractiliteit van het vasculaire gladde spierweefsel is nodig, zo stelt de promovendus, met name naar de mechanismes die betrokken zijn bij myogene constrictie.

Datum:26 maart 2012
Tijd:11:00
Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres:Broerstraat 5 te Groningen
Promotor:prof.dr. R.H. Henning

Curriculum Vitae
Peter Vavrinec (Bratislava, Slowakije, 1978) studeerde farmacie te Bratislava. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Klinische Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds. De titel van het proefschrift luidt: “Myogenic constriction in renal disease – cause and therapy”.
Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen