Gezond en actief ouder worden, ook met diabetes

Array

“Onze zorg moet slimmer en efficienter” aldus Judith Merkies , PvdA Europarlementarier. “Telemonitoring van diabetespatienten bijvoorbeeld via het internet kan daarbij helpen.” Diabetes is een ziekte die snel en hard oprukt. De vergrijzing en een ongezonde levensstijl, met daarnaast een daling in het aantal zorgverleners zorgen voor de noodzaak om alternatieve zorg uit te dokteren.

Het Europees Parlement wil dat snel een Europese Diabetes Strategie wordt opgestart. “Gezond en actief ouder worden is geen utopie.” aldus Merkies.”Hetzelfde geldt voor het verminderen van het aantal diabetesgevallen in Nederland en Europa. Goede voorlichting over de rol van voeding en beweging, slim gebruik maken van nieuwe technieken en uitwisseling van informatie tussen landen zijn sleutelwoorden om diabetes drastisch terug te dringen, en om mensen met diabetes een beter en gemakkelijker leven te geven, niet in het minst ouderen” zegt Judith Merkies.

De Europese Commissie heeft “healthy ageing” als prioriteit staan in haar gezondheidsstrategie. Merkies ziet kansen voor het opzetten van een vernieuwende en hoogtechnologische aanpak.”Door onder meer slim gebruik te maken van internettechnologie, zoals telemonitoring, kunnen diabetici hun eigen ziekte beter in de gaten houden en leren omgaan met hun ziekte. Zorgverleners kunnen de zorg efficienter inrichten. Hiermee blijven kosten in de zorg betaalbaar op de korte en de lange termijn”.

Ongeveer 1.000.000 Nederlanders hebben diabetes mellitus. Daarvan heeft 90% diabetes type 2 en 10% diabetes type 1 of een ander type diabetes. Zo’n 250.000 mensen weet echter niet van zichzelf dat ze diabetes hebben. Jaarlijks neemt het aantal mensen met diabetes met 71.000 toe. Dat betekent dat er iedere dag 194 mensen met diabetes bijkomen.

Judith Merkies, PvdA

* http://www.ehealthnu.nl/ehealthnu-plein/diabetes-mellitus

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen