Kamerbrief over bezwaar tegen afwijzing mantelzorgcompliment

Array

Naar aanleiding van uw brief van 16 februari 2012, kenmerk 2012Z01676/2012D06022, inzake afwijzing van het mantelzorgcompliment vanwege inschrijving voor opname in een verzorgingshuis, het volgende:
Mevrouw beklaagt zich bij de Commissie over het besluit van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om haar het mantelzorgcompliment te weigeren. Dit besluit is gebaseerd op het feit dat haar moeder is ingeschreven voor opname in een verzorgingshuis en niet beschikt over een indicatie voor extramurale AWBZ-zorg.

Op initiatief van het toenmalige Kamerlid de heer Van der Vlies is in 2007 het mantelzorgcompliment in het leven geroepen. Hiervoor werd een budget van €65 mln beschikbaar gesteld. Omdat bij de invoering van de regeling niet bekend was hoeveel mensen in aanmerking zouden willen komen voor een mantelzorgcompliment, is er –met het oog op het beschikbare budget- voor gekozen om mensen in aanmerking te laten komen voor een compliment die iemand verzorgen met een indicatie voor extramurale AWBZ-zorg (mantelzorgers komen in aanmerking voor een uitkering van maximaal € 200,– als zij iemand verzorgen met een indicatie voor extramurale AWBZ-zorg; deze indicatie moet tenminste 371 dagen geldig zijn).
Deze keus leidt ertoe dat aan mantelzorgers van mensen met een indicatie voor intramurale AWBZ-zorg geen mantelzorgcompliment wordt toegekend. Daarbij komt dat het technisch gezien niet goed mogelijk is deze groep mantelzorgers “mee te nemen” in de regeling omdat niet bekend is om wie het gaat en wanneer de opname in een instelling plaats gaat vinden (en dus het recht op een mantelzorgcompliment ophoudt).
Het feit dat het aanvragen van een mantelzorgcompliment door mensen met een intramurale indicatie niet tot de mogelijkheden behoort, laat onverlet dat ik hoge waardering heb voor alle mantelzorgers. De vraag om opname komt vaak als sluitstuk van een lang proces en dat maakt deze regeling moeilijk te begrijpen.
Kenmerk
Pagina 2 van 2
Het door mevrouw afgegeven signaal en de signalen van burgers, die mij ook met regelmaat bereiken, neem ik dan ook zeer serieus. Ik heb het voornemen om de huidige regeling fundamenteel te heroverwegen. Ik wil hierbij echter geen irreele verwachtingen wekken. De huidige financiele situatie beperkt de mogelijke uitkomsten.
Ik stuur een afschrift van deze brief aan mevrouw J.S.
De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
mw.drs. M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen