Nieuwe richtlijn voor bestraling rectum-tumoren moet leiden tot mind..

Array

Promotie : Dhr. J.A. Nijkamp/ Geneeskunde
(Un-)Certainties in radiotherapy of rectal cancer

Voor tumoren in het rectum zijn meerdere dagen tot soms weken bestraling nodig. Het kost radiotherapeuten de nodige moeite om het te bestralen gebied precies te bepalen. Ook zijn er onzekerheden over het positioneren van de patient en het steeds veranderende gebied dat bestraald moet worden doordat darmen en blaas zich vullen.

Met deze onzekerheden wordt rekening gehouden door het te bestralen gebied uit te breiden, waardoor omliggende gezonde organen gedeeltelijk straling oplopen. Jasper Nijkamp heeft deze onzekerheden in kaart gebracht en waar mogelijk beperkt. Zo is er een nieuwe landelijke richtlijn opgesteld voor de definitie van het te bestralen gebied, waardoor interpretatieverschillen van radiotherapeuten worden verkleind. Dat moet leiden tot minder bijwerkingen.

Woensdag 11 april 2012, 13:00 uur

Promotor:
dhr.prof.dr. M.B. van Herk, dhr.prof.dr. C.A.M. Marijnen (UL)

Locatie:
Aula van de UvA
Singel 411
1012 WN Amsterdam

Deelname
Toegang vrij

bron: Universiteit van Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen