Goede bronregistatie van groot belang in de GGZ

Array

Presentatie Masterclass: uw bronregistratie optimaliseren
Met de invoering van prestatiebekosting in 2013 moet er in 2012 nog veel gebeuren in de GGZ. De meeste GGZ-instellingen starten met het op orde brengen van de bronregistratie. Een logische keuze. De bronregistratie is de basis voor uw interne sturing, declaraties en onderhandelingen met de zorgverzekeraar. Een goede bronregistratie is dus cruciaal om met beheerste risico’s over te gaan op prestatiebekostiging. In een masterclass op het HEAD-congres 2010 bespraken we al hoe de bronregistratie gedegen geoptimaliseerd kan worden.

Kritische succesfactoren
In de Masterclass bespraken we een methode om de bronregistratie te optimaliseren. Het doel is dat de diagnose, de activiteiten en de DBC juist, tijdig en volledig worden geregistreerd. Hiervoor is het belangrijk te weten wat de kritische succesfactoren zijn. We bespraken deze aan de hand van de bekende vijf thema’s: Organisatie, Tijd, Kwaliteit, Informatie en Geld.

Zo moet met betrekking tot de organisatie het eigenaarschap van de registratie duidelijk belegd worden. Dit is nu vaak onduidelijk waardoor men nog veel winst kan halen in euro’s. Bij de succesfactor geld is het belangrijk dat het verbeterpotentieel bepaald wordt in aantallen of euro’s en om managementinformatie hierover beschikbaar te hebben. Een andere belangrijke stap is het inzichtelijk maken van de tijd die de afdelingsmedewerkers nodig hebben om de bronregistratie op orde te krijgen. De kwaliteit van de nulmeting en de projectmedewerkers is leidend voor het verbeterpotentieel dat gehaald kan worden. En goede informatievoorziening naar de betreffende afdeling en managementinformatie over de kwaliteit van registratie zijn essentieel voor het slagen van een geborgde verandering.

Presentatie Masterclass
In de masterclasspresentatie leest u meer over alle succesfactoren per thema. Ook worden de stappen in een succesvol optimalisatietraject besproken en leest u welke resultaten er te halen zijn.

Workshop Opstellen plan van aanpak
Om GGZ-instellingen te helpen bij het verbeteren van de bronregistratie  organiseert Q-Consult op 24 april een workshop ‘opstellen plan van aanpak verbeteren bronregistratie’.  In het eerste deel presenteren we een format. In het tweede deel werken de deelnemers, onder begeleiding van de trainers, aan het opstellen van een plan van aanpak voor de eigen zorginstelling. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Kijk voor meer informatie en om in te schrijven op qconsult.nl.

 

 

Recente artikelen