ZonMw-subsidie voor vinden resistente bacteriën

Array

Het LUMC ontvangt een half miljoen euro van subsidieverstrekker ZonMw voor het opsporen van antibiotica-resistente bacterien. Recent is er binnen de klinisch-microbiologische laboratoria van het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC) een nieuwe methode geïntroduceerd waarbij bacterien worden geïdentificeerd op basis van eiwitprofielen die met massaspectrometrie worden bepaald.

Deze methode mist echter de gevoeligheid die nodig is om kleine eiwitveranderingen op te sporen die te maken hebben met resistentie. Om deze veranderingen wel te kunnen waarnemen zijn de afdeling Medische Microbiologie en de Biomoleculaire Massaspectrometrie Unit samen een nieuwe methode aan het ontwikkelen. Dit wordt ondersteund door 498.000 euro subsidie van ZonMw.

Toenemend probleem
Ongevoeligheid voor antibiotica vormt een toenemend probleem bij de bestrijding van bacterien. Ook het LUMC staat op een keerpunt om andere, meer krachtige antibiotica vaker te gaan gebruiken. Voor een adequate behandeling van de patient is een snelle herkenning van resistentie erg belangrijk. Resistentie wordt voor een groot deel veroorzaakt door eiwitten die de werking van antibiotica tegengaan, bijvoorbeeld door de afbraak van het antibioticum of door verminderde opname of verhoogde uitscheiding.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen